PNL Argeș dă în clocot! Se încaieră pe funcții, se cer demisii – toate pe fondul rezultatelor foarte slabe din alegerile locale și parlamentare de anul trecut.
Mai nou, scandalul îl vizează pe Mihai Coteț, cel care a avut curajul de a spune lucrurilor pe nume. În condițiile în care el fusese propunerea de viceprimar al PNL Pitești, anunțul cum că postul ar urma să îi revină lui Gelu Tofan nu avea cum să nu îl scoată din pepeni pe omul de afaceri care a acceptat să fie „viceprimarul” lui Sorin Apostoliceanu, deși la un moment dat era potențial candidat la primărie. Iar acum liberalii îi dau peste nas lui Coteț pentru curajul său.
Redăm mai jos un comunicat de presă al PNL Argeș care arată cât de multă „democrație” este în rândurile auto-intitulaților urmași ai Brătienilor.
„Colegii din PNL Pitești și PNL Argeș iau act cu dezamăgire de exprimările și atitudinile asumate în spațiul public, prin intermediul presei și al rețelelor de socializare, de către consilierul local din partea PNL Pitești, domnul Mihai Coteț. În repetate rânduri, domnul Mihai Coteț a făcut declarații, atât pe pagina sa de Facebook, cât și în presa locală, prin care aduce atingere imaginii filialei PNL Argeș, în mod total nejustificat și nemotivat.
Ceea ce se degajă din afirmațiile sale este refuzul de a accepta că, atunci când se exprimă în spațiul public în calitate de membru și în numele PNL, nu o face ca simplă persoană particulară. Dimpotrivă, domnul Mihai Coteț face parte dintr-o structură politică ierarhică, dintr-un grup ai cărui membri trebuie egal respectați în spațiul public, iar opiniile politice diferite pot fi discutate în contradictoriu în interiorul partidului.
În plus, regulamentele PNL trebuie asumate și respectate de către orice membru. Vom prezenta câteva exemple din declarațiile domnului Mihai Coteț:
În publicația locală „Ancheta” din data de 11.01.2021, pagina 15, apar următoarele considerații cu iz acuzator față de liderii PNL, formulate de domnul Mihai Coteț:
-„Trebuie ca cei care au ținut și țin partidul în loc să se dea de-o parte.”
-„Toți cei care au girat această politică falimentară trebuie să facă un pas înapoi.”
Nu credem că domnul Mihai Coteț este, deocamdată, pe poziția ierarhică de a spune cine trebuie să facă un pas înainte și cine trebuie să facă un pas înapoi.
De asemenea, domnul Mihai Coteț face declarații instigatoare:
-„Restructurarea și demisia sunt singurele soluții. Dar trebuie să reformăm total, nu formal dacă vrem să deschidem partidul spre comunitate. Altfel, va rămâne captiv, la cheremul câtorva persoane care cred că și-au luat partid pe persoană fizică.”
-„Cred că sunt suficienți oameni în partid care să pună umărul la o nouă construcție.”
Dacă domnul Mihai Coteț vrea o nouă construcție, este liber să-și construiască un partid politic doar al său cu acei oameni dispuși să pună umărul. PNL nu poate deveni „o nouă construcție” exclusiv după gustul și viziunea personală a domnului Mihai Coteț.
În ziar apar și declarații mincinoase asumate de domnul Coteț împotriva oricăror evidențe: -„Oamenii noi care au muncit în campanie au fost dați de-o parte.”
Fals! Domnul Mihai Coteț nu a fost dat de-o parte: este vicepreședinte al PNL Pitești și consilier local ales pe listele PNL. Este proaspăt intrat în PNL, platformă politică de tradiție în România și poate, prin intermediul acestei platforme, să-i reprezinte, ca ales, pe cetățenii care l-au votat. Nu credem că este în măsură să ceară: „restructurare și demisii.”
Declarații menite să atragă și alte persoane într-o concepție pur personală:
-„Imaginea sa (n.r., a prefecului Emanuel Soare) a fost decredibilizată, fiind pus în fața unor alegeri cât se poate de ingrate. A fost luat de la Prefectură ca să-și asume o candidatură pe care liderul partidului nu a avut curajul să și-o asume, apoi a fost dus iar la prefectură, deși i s-a promis altceva. Cred că abia după ce va ieși din această sferă decizională toxică, va putea să demonstreze cine este și ce poate cu adevărat.”
Adică, domnul Mihai Coteț vrea să spună că guvernul Orban care l-a numit prefect pe Emanuel Soare (oare este puțin lucru???) înseamnă „sferă decizională toxică”?
Vrea domnul Mihai Coteț să spună că Emanuel Soare și-a asumat candidatura la Consiliul Județean Argeș în deplină necunoștință de cauză? Și, apoi „a fost dus iar la prefectură” tot în necunoștință de cauză? Ca și cum domnul Emanuel Soare n-ar fi stăpân al propriilor decizii și al propriului destin? Ca și cum a fi prefect nu înseamnă nimic? Și oare cum ar fi devenit domnul Soare prefect de Argeș, în lipsa oricărei „sfere decizionale”?
Domnul Mihai Coteț susține, în cele ce urmează, că vrea să schimbe din temelii PNL. Iată ce spune: -„Da îmi doresc conducerea PNL Pitești. O conducere în care județul să nu-și mai bage nasul…”
Pe scurt, domnul Coteț vrea să nu existe nicio legătură între organițația PNL Pitești și filiala PNL Argeș, pe cale de consecință între organizațiile locale din teritoriu și organizația județeană, altfel spus dacă s-ar putea să nu mai știe unele de altele ar fi perfect, iar domnul Mihai Coteț să fie președinte și să nu-l întrebe nimeni nimic pe linie de comunicare organizațională, interdepartamentală, politică sau ierarhică.
Ca o concluzie, putem spune că nu suntem de acord cu acest comportament care, de altfel, este penalizat și de regulamentele PNL – și ne disociem de ieșirile domnului Mihai Coteț. Tot aici menționăm că modul în care domnul Mihai Coteț acționează va fi discutat la nivelul partidului, în spiritul regulamentelor pentru a ajunge la concluziile adecvate”.
CODUL DE ETICĂ AL PNL
23. Atât în mass-media cât şi în public, membrul PNL va susţine şi va prezenta linia partidului, nu va face declaraţii care să dăuneze intereselor şi/sau imaginii partidului, liderilor săi sau a oricărui membru al formaţiunii noastre.
14. Se recomandă ca membrul PNL să nu transmită în afara partidului către persoane străine sau în mass-media, informaţii despre eventualele tensiuni sau conflictele intervenite în interiorul formaţiunii noastre politice.
22. Nici un membru PNL nu va ]ntreprinde negocieri care afectează activitatea prezentaă sau viitoare a partidului, fără a fi împuternicit de conducerea acestuia.
STATUTUL PNL
DREPTURI: Art. 24, lit. b) să își exprime liber opinii în afara partidului, în măsura în care exprimările respective nu contravin principiilor politice ale partidului, asumate prin Programul politic și Statut, și nici deciziilor și hotărârilor organismelor de conducere ale partidului;
OBLIGAȚII: Art. 25, lit. i) să nu participe la acțiuni sau manifestări contrare intereselor partidului și să nu aibă atitudini ori luări de poziție care să contravină deciziilor și hotărârilor organismelor statutare ale partidului.