Implementarea si utilizarea Decontului precompletat RO e-TVA
Prin OUG nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare şi utilizare a decontului precompletat RO e-TVA şi valorificarea datelor şi informaţiilor prin implementarea unui sistem de guvernanţă specific, precum şi alte măsuri fiscale, modificata prin OUG nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, este implementat decontul precompletat RO e-TVA și modalitatea de valorificare a datelor si informatiilor din Sistemul informatic national RO e-TVA.
Modelul si continutul formularului “Decont precompletat RO e-TVA” este aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3775/18.07.2024.
Decontul precompletat RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
Decontul precompletat RO e-TVA contine date si informatii privind operatiunile economice declarate de catre persoanele impozabile si transmise in sistemele informatice ale Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal), pana la data intocmirii acestuia.
Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.
În situaţia în care ANAF identifică diferenţe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de TVA, se transmite, prin mijloace electronice, “NOTIFICAREA de conformare RO e-TVA”, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.
Prin diferenţe semnificative se înţeleg valorile care depăşesc pragul de semnificaţie ce îndeplineşte condiţiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de TVA cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
Identificarea diferenţelor semnificative se realizează pe baza sumelor înscrise în coloana „TVA” din decontul de TVA depus de persoana impozabilă şi decontul precompletat. În situaţia în care nu există obligaţia completării TVA din decontul de TVA, verificările se realizează prin compararea sumelor înscrise în coloana „Valoare”.
În situaţia în care se identifică diferenţe sub pragul de semnificaţie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în baza analizei de risc, poate transmite „Notificarea de conformare RO e-TVA”.
Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanta in sensul Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Conform prevederilor pct. 13 din OUG nr. 87/28.06.2024, urmatoarele reglementari intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025:
Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligaţia să transmită, prin mijloacele electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA”, ca răspuns la aceasta, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării.
ANAF analizează răspunsul persoanei impozabile la „Notificarea de conformare RO e-TVA” şi dispune măsurile legale în conformitate cu competenţele atribuite şi obiectivele prezentului act normativ.
„Notificarea de conformare RO e-TVA” nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025.
Constituie contravenţie, dacă, potrivit legii, nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, neîndeplinirea obligaţiei persoanei impozabile cu privire la justificarea diferentelor de TVA in termenul prevazut şi se sancţionează cu amendă :
– de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiţi potrivit legii,
– de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiţi potrivit legii,
– de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Nefurnizarea sau furnizarea parţială a informaţiilor pentru clarificarea diferenţelor între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de
TVA prin decontul de TVA reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adăugată.