În afara comisioanelor stabilite de legea pensiilor private obligatorii Pilon II, de 2,5% pe an din totalul contribuţiilor plătite şi 0,05% pe lună din activul net total al fondului, pensia aferentă Pilonului II mai este grevată şi de alte taxe. La expirarea perioadei de contribuţii, în momentul acordării pensiei propriu-zise, statul percepe impozitul pe venit de 10% din întreaga sumă. Din fericire, din acest an, nu se mai percepe şi CASS.
În ultimii 10 ani, unii dintre participanţii care au optat pentru Pilonul II de pensii private au atins vârsta pensionării şi a trebuit să-şi încaseze şi pensia privată obligatorie, chiar dacă deocamdată nu avem o lege de distribuţie a pensiilor private obligatorii Pilon II. În alte cazuri în care pensia din Pilonul II a trebuit să fie încasată mai devreme de atingerea vârstei de pensionare a fost vorba despre deces sau invaliditate permanentă a contributorului în sistemul privat.
Totuşi, nu mică le-a fost surpriza proaspeţilor pensionari când au constat că suma nu este liberă de sarcini şi că, „potrivit prevederilor legale în vigoare, activul personal al participantului care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II pentru invaliditate, precum și beneficiarul participantului decedat este supus taxării potrivit prevederilor legale, fiind perceput impozitul pe venit în cota stabilită în Codul fiscal (10%)„, arată răspunsul ASF. Legea în baza căreia se percepe acest impozit este Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că acest impozit pe venit, de 10%, este valabil de la 1 ianuarie 2018, dată la care suma neimpozabilă s-a modificat de la 1.100 lei la 2.000 lei, iar contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este suportată de bugetul de stat și astfel nu se mai reține CASS în cazul plăților activului net aferent pensionării. Cu alte cuvinte, cei care s-au pensionat în anii trecuţi au plătit şi CASS la această unică sumă primită ca pensie privată care să completeze pensia publică. Şi depinde cum şi în ce fel se va modifica în următorii ani Codul Fiscal.