luni, 25 octombrie 2021

Știai că poți să „creditezi” autoritățile fiscale fără să vrei?

13
DISTRIBUIRI
74
VIZUALIZĂRI

Persoanele care datorează impozite, taxe și contribuții sociale se pot găsi involuntar în situația de a fi „creditori” ai autorităților fiscale, însă numai dacă ignoră mărunțișul. Evident, nu este vorba de creditori în adevăratul sens al cuvântului, dar nici nu putem exclude complet ideea.

În momentul de față, diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale de restituit mai mici de 10 lei nu se restituie contribuabililor decât la cerere. Dacă returnarea nu este solicitată, aceste sume rămân, practic, la autoritățile fiscale, urmând să fie compensate cu eventuale datorii viitoare sau să fie restituite atunci când se depășește limita de 10 lei.

„Diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale de restituit mai mici de 10 leirămân în evidența fiscală spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmând să se restituie atunci când suma cumulată a acestora depășește limita menționată. Prin excepție (…), diferențele mai mici de 10 lei se restituie în numerar numai la solicitarea contribuabilului/plătitorului, dispune Codul de procedură fiscală la articolul 168.

În înțelesul actului normativ, contribuabil este orice persoană fizică, persoană juridică sau altă entitate fără personalitate juridică ce datorează impozite, taxe și contribuții sociale. Referitor la plătitor, Codul prevede că acesta este „persoana care, în numele contribuabilului, conform legii, are obligația de a plăti sau de a reține și de a plăti ori de a colecta și plăti, după caz, impozite, taxe și contribuții sociale”.

Desigur, o asemenea sumă poate părea derizorie la nivel individual. Însă dacă, de exemplu, 500.000 de contribuabili ar renunța la ideea de a cere înapoi fiecare câte 9,99 de lei, s-ar ajunge la o sumă totală deloc neglijabilă de 4,9 milioane de lei. Evident, nu căutăm neapărat să fim cârcotași, ci doar să semnalăm o posibilitate prevăzută chiar de legislație.

Articole din aceeași categorie

Articolul următor

LEXFORD CASTEL - ȘCOALĂ ȘI GRĂDINIȚĂ

PARTENERI MEDIA

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Nu poți copia conținutul acestei pagini!