Sprijin educațional pentru elevele gravide și elevii părinți
În contextul în care România are cea mai mare rată a abandonului școlar din Uniunea Europeană, două dintre normele care guvernează evoluția academică a elevilor aduc noi abordări referitoare la una dintre categoriile de tineri cele mai predispuse acestui fenomen: elevele gravide și elevii părinți.
Conform Eurostat, rata abandonului școlar înregistrat de România anul trecut a fost de 16.6%, context în care, începând cu debutul anului școlar 2024 – 2025, atât Statutul elevului, cât și Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ preuniversitar stabilesc o serie de măsuri privind protejarea dreptului la educație și combaterea abandonului școlar al elevelor gravide și al elevilor părinți.
O primă măsură introdusă este aceea că, în scopul protejării dreptului la educație și combaterea abandonului școlar, elevele gravide și elevii părinți beneficiază de monitorizare integrată pe perioada școlarizării.
Aceasta presupune că elevele gravide și elevii părinți beneficiază cu prioritate de două facilități importante. Prima dintre ele permite transferul în cadrul unor formațiuni de studiu în care sunt școlarizați și elevi beneficiari ai unui program flexibil, tocmai pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar de către această categorie de elevi.
De asemenea, părinții elevi au prioritate la transfer în cadrul unei unități de învățământ care are în structură nivelul antepreșcolar pentru înscrierea copilului, în cazul transferului între filiere, profiluri, specializări în învățământul liceal, conform prevederilor legale.
Regulamentul prevede faptul că inspectoratele școlare sunt obligate să sprijine coordonarea acestor activități prin metoda managementului de caz, care este realizată de Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului.
Astfel, mecanismul de coordonare în cadrul managementului de caz presupune implicarea specialiștilor care pot identifica nevoile elevelor gravide și ale elevilor părinți, planificând, implementând și monitorizând diverse acțiuni în vederea atingerii scopului de protejare a dreptului la educație al acestora.