Astăzi este mare sărbătoare în calendarul creştin ortodox, fiind prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, după o perioadă de post de aproximativ două săptămîni. Pentru că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost în temniţă, fiindcă L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.
Ei sînt ocrotitori ai celor lipsiţi de libertate şi din cauza faptului că cei ajunsi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.
După o pescuire pe lacul Ghenizaret, Sfântul Apostol Petru este chemat să devină pescar de oameni. Mărturiseşte în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se şi leapădă de Hristos cînd El este prins spre a fi răstignit. După Înălţarea Domnului, Petru ia cuvîntul în adunarea ucenicilor şi aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane. Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pînă în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumină orbitoare şi îl mustră: „Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?”. Se converteşte şi primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfîntul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptura. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67. În tradiţia populară, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel coincide cu Sînpetru de Vară, zi considerată mijlocul verii agrare cînd începe secerişul, iar Sânpetru de Vară este şi protectorul agricultorilor. Potrivit tradiţiei, din această zi, cucul şi privighetoarea nu mai cîntă, pînă la sărbătoarea Bunei Vestiri ( pe 25 martie). În ziua sărbătorii, Sînpetru pocneşte din bici, iar din vîrful biciului se răspîndesc o mulţime de scîntei. Atunci, Sfântul Petru transformă scînteile în licurici, iar aceştia au misiunea să-i călăuzească pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. Tot în această zi se împart bucate săracilor.