Fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Ponta, Nicolae Bănicioiu, a depus la Senat o propunere legislativă care prevede că salariile medicilor din sistemul public de sănătate vor creşte, timp de patru ani, cu 25% pe an, sumele urmând a fi alocate de la bugetul de stat, transmite News.ro.
Legea privind creşterea salariilor medicilor din sistemul public din România este semnată de către deputaţii Nicolae Bănicioiu şi Florin Buican şi are două articole.
Articolul 1 prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile medicilor din sistemul public de sănătate din România vor creşte timp de 4 ani, anual, cu 25%.
Articolul 2 prevede că sumele necesare creşterii salariale vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat.
Iniţiatorii arată în expunerea de motive că sistemul public de sănătate are, în prezent, un deficit de aproximativ 40%, deficit datorat, în principal, de nivelul de salarizare ce se situează cu mult sub importanţa, răspunderea şi prestaţia profesională a acestora.
Ei arată că o astfel de situaţie a generat un exod masiv al medicilor către celelalte state ale Uniunii Europene, care dispun de o altă apreciere a profesiei.
”Deficitul de medici, care se accentuează anual, afectează dramatic accesibilitatea şi adresabilitatea populaţiei la serviciile medicale absolut necesare şi garantate de Constituţie”, mai spun deputaţii semnatari ai iniţiativei legislative.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul proiectului, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.