Aflată încă în plină desfășurare, Olimpiada de Tineret de la Nanjing (China) a debutat pe 16 august și se va încheia pe 26 august 2014.
Juniori din peste 200 de țări, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, s-au aruncat în competiția a 28 de sporturi, calificarea la acest mare eveniment sportiv făcându-se pe baza baremurilor stabilite de fiecare națiune în parte, în funcție de rezultatele competiționale din anii precedenți, la fiecare disciplină olimpică în parte.
România a delegat pentru reprezentare 41 de sportivi, înscriși în 14 discipline, aceștia reprezentând ceea ce are țara nostră mai bun în materie de speranțe pentru viitorul olimpic autohton.
Printre aceștia, s-a numărat și înotătorul Robert Glință, încă legitimat la CSM Pitești, deși, din toamna anului trecut, se pregătește la Baia Mare, sub îndrumarea profesorului Adrian Gherghel – care este și directorul Liceului cu Program Sportiv din localitate, instituție în care Robert a învățat în ultimul an, transferat fiind de la Liceul „Dimitrie Cantacuzino” din localitatea noastră.
5 probe: 11 starturi, 4 semifinale și 2 finale
Robert Glință are 17 ani, și nu a plecat la această olimpiadă cu șanse substanțiale la o medalie. Probele în care acesta a luat startul, două dintre ele cu multiple recorduri naționale doborâte în mod repetat de el însuși, s-au dovedit a fi dominate anul acesta la nivel internațional de trei europeni care au coborât sub timpii vechiului record mondial – toți, mai mari cu un an decât Robert.
Ceea ce se dorea de la această participare era, în primul rând, realizarea celor mai bune performanțe personale, apoi, calificări în etapele următoare (semifinale/finale) și clasări cât mai înalte în ierarhia mondială aici stabilită.
Obiectivul a fost mai mult decât îndeplinit, cu cele 5 probe la care a fost înscris izbutind să se alinieze de 11 ori la linia de start (cele mai multe starturi din delegația României). În toate cele 5 probe la care a participat (50m spate, 100m spate, 200m spate, 50m liber și 100m liber), a ocupat locuri între primii 13 sportivi ai lumii, la nivel de juniori (18 ani inclusiv).
5 timpi personal best, 2 recorduri naționale
Un bilanț sumar al participării lui Robert Glință la această olimpiadă, ar arăta astfel:
– 50m spate, calificat până în etapa finală, locul VII la nivel mondial, timpul său din calificări (25:63) reprezentând un nou record național al României;
– 100m spate, calificat până în etapa finală, locul V la nivel mondial, timpul său din semifinale (55:10) reprezentând un nou record național al României;
– 200m spate (unde, din serii, s-au făcut direct calificările în finală, fără a trece prin etapa semifinalelor), a ocupat locul al X-lea, timpul său (2:03:11) reprezentând cea mai bună performanță personală;
– 50m liber, calificat în semifinale, timpul său (23:26) aducându-i poziția a XIII-a, în clasamentul general;
– 100m liber, calificat în semifinale, timpul său (50:66) fiind la doar patru sutimi de recordul național de juniori (18 ani) al României , deținut de Marius Radu – finalist la Campionatul European de săptămâna trecută în această probă (50:62).
Nu ne rămâne decât să sperăm că, anul viitor, când Robert va fi liderul de vârstă în categoria juniorilor, vor începe să apară și medaliile, atât la nivel european, cât și la nivel mondial.