Muzeul Județean Argeș expune, în cadrul micro-expoziției„Exponatul lunii”, rândunica (Hirundo rustica), o pasăre carismatică, prezentă în multe superstiții și credințe populare de la noi.
Este recunoscută după coada bifurcată și, adesea, confundată cu rudele sale, lăstunul de casă și lăstunul de mal, ori cu drepneaua, care au și ele coada scobită, dar mai puțin. Penajul negru, pe spate și pe piept, alb, pe dedesubt, și roșcat, pe gușă șipe fată, o diferențiază de acestea. Cântărește 16-24 de grame șimăsoară în lungime 17-21 cm. Este migratoare, sosind în ţaranoastră încă de la finele lunii martie şi plecând, în septembrie-octombrie, spre locurile de iernare din Africa. Preferă zonele rurale, cu terenuri agricole, cuibul, construit din noroi, ranforsat cu fibre vegetale şi căptuşit cu păr şi pene, fiind amplasat, de regulă, pe pereţi. Scoate două, trei generaţii de pui pe an. Cântecul este frumos, cu ciripituri fine. Are puţini duşmani naturali, cel mai de temut, în ţara noastră, fiind şoimul rândunelelor. Deşi numără 500.000 – 1.000.000 de perechi în România, este afectată de folosirea pesticidelor în agricultură, care omoară multe dintreinsectele cu care se hrăneşte. Din această cauză, rândunica a fost declarată de Societatea Ornitologică Română pasărea anului 2020.
Muzeul Judeţean Argeş încurajează eforturile de protecţie a naturii şi, de aceea, rândunica, cuibul şi ponta acesteia pot fi văzute pe durata întregii luni august, de luni până duminică, între orele 9:00-17:00, în vitrina special amenajată în holul de la intrarea din Bulevardul Eroilor. Este o ocazie deosebită pentru publicul vizitator de a afla lucruri interesante despre specie şipericolele la care este supusă.