Autorităţile au în plan reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului de Pediatrie din Piteşti. Până atunci, însă, lucrurile lasă de dorit, iar în alte unităţi medicale este şi mai rău.
Peste o cincime din pacienţii internaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de curăţenia din spitale, acelaşi procent declarând că au fost nevoiţi să îşi cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii în perioada internării în spital, relevă un raport al Observatorul Român de Sănătate, dat publicităţii joi. Potrivit aceleiaşi surse, multor pacienţi li s-au solicitat bani sau atenţii de către personalul medical (3,92% din totalul pacienţilor care au răspuns chestionarului).
Deşi 8 pacienţi din 10 sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea şi implicarea medicului care i-a îngrijit, potrivit ORS 21% din spitale arată zero interes pentru părerea pacienţilor, în cazul acestora nefiind completat nici măcar un chestionar de satisfacţie, iar 82% au introdus datele de contact pentru mai puţin de 5% dintre pacienţii externaţi.
Conform studiului, într-un top 10 al „spitalelor ruşine” din acest punct de vedere se situează: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, Spitalul Judeţean Tulcea, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, Spitaul Clinic CF Nr. 2 Bucureşti, Spitalul Municipal Sighetul Marmaţiei, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi şi Spitalul Clinic CF Cluj.Napoca. Observatorul Român de Sănătate este o organizaţie non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România şi estul Europei. Observatorul desfăşoară studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, integrând evidenţele disponibile privind teme de interes pentru a informa elaborarea unor politici de sănătate coerente şi eficiente.
Claudiu