Ora de vară 2022. Răsturnare de situație. Când se schimbă, de fapt, ora? România trece la ora de vară în doar câteva zile, iar românii trebuie să știe data exactă, astfel încât să aibă suficient timp să își dea ceasurile cu o oră înainte.
Ora de vară 2022. Răsturnare de situație. Când se schimbă, de fapt, ora? Conform wikipedia.ro, România trece la ora de vară 2022 la finele lunii martie. Mai exact, în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, ceasurile se vor da cu o oră înainte. Practic, ora 3.00 va deveni ora 4.00, odată cu trecerea la ora de vară 2022.
Se mai spune că în noaptea în care ceasurile se dau înapoi este cea mai scurtă zi din an, în care se doarme și mai puțin, în contextul în care ziua va avea doar 23 de ore. Sursa citată menționează că în perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore când e ora de iarnă. În ceea ce privește scopul pentru care anual se trece la ora de vară, se are în vedere creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Această modalitate este avantajoasă în special pentru agricultură, însă ora standard este cea de iarnă.
Ideea de oră de vară apărut încă din 1784, atunci când americanul Benjamin Franklin menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Pe de altă parte, ideea orei de vară i-a fost ulterior atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson.Acesta a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895. Prima oară, schimbarea orei a fost aplicată în perioada Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa, iar prima țară care a introdus-o a fost chiar Germania. Au urmat apoi Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.