Numărul cazurilor confirmate cu coronavirus din lume a depășit numărul de 180.000. Peste 7.000 de oameni au murit, iar aproximativ 80.000 s-au vindecat.
În Italia lucrurile sunt departe de a se linişti.
Sally Lockwood, corespondent SKY News: „Din punct de vedere economic, oamenii resimt deja consecințele: stau mult în casă, având voie să iasă doar pentru lucruri esențiale. Cei care lucreaz de acasă sunt mai norocoși, dar mulți sunt îngrijorați de cum își vor plăti creditele ipotecare și facturile luna viitoare. Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunțat un fond de 25 de miliarde de euro pentru a veni în sprijinul familiilor și afacerilor în această criză, dar momentan nimeni nu știe exact cum vor fi gestionați acești bani.”
Mărturia unuia dintre italienii infectăți cu virusulul Covid-19 este de-a dreptul cutremurătoare.
Italian: „Trebuie să înțelegeți că nu este un joc. Petrec nopțile cu un aparat respirator, nu pot dormi, viața mea este întoarsă pe dos. Aș dori ca nimeni să nu trăiască suferința pe care o trăiesc eu, pentru că acesta pare un film de groază, dar, din păcate, nu este.”
Este apelul dramatic făcut de Gianni Zampino, un bărbat de 40 de ani din Torino, chinuit de boală. ”Nu ieșiți din casă. Nu mai așa vă puteți recupera vieție, așa cum erau înainte”, îndeamnă el.
Italian: „Acest virus a intrat în corpul meu și a ucis cea mai dragă persoană din viața mea, tatăl meu. Toată lumea spunea că acest virus provoacă doar un fel de gripă. Pot să vă spun că nu este așa. Intră în corpul tău, pune stăpânire pe tine, pentru că atacă plămânii și tractul respirator. Cel mai rău este necunoscutul. Cum poți învinge un adversar pe care nu-l cunoști?”
Italienii izolați la domiciliu caută mereu ceva care să-i îmbărbăteze și să le ridice moralul, iar dacă ies pe strădă, vrând nevrând, învață să respecte regulile carantinei. Oamenii stau răbdători la cozi la magazinele alimentare, purtând măști sanitare și păstrând distanța de siguranță.
Bărbat: „Am început să văd disciplină, solidaritate, colaborare. Toată lumea înțelege acum că primul care se îmbolnăvește îi trage și pe alții după el.”
Există însă, și un efect pozitiv al pandemiei de coronavirus: reducerea poluării. Pentru că în Veneția s-a redus considerabil traficul maritim, apa din canalele orașului s-a limpezit considerabil.
Filipine în „stare de calamitate” timp de şase luni pentru a lupta împotriva pandemiei
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a decretat marţi „stare de calamitate” pentru şase luni pentru a ajuta guvernul să implementeze măsuri care vizează oprirea răspândirii coronavirusului, relatează dpa.
Starea de calamitate, care va fi în vigoare jumătate de an, va permite instituţiilor guvernamentale să deblocheze fonduri şi să trimită mai rapid resurse pentru a asigura „ajutor critic, urgent şi adecvat în caz de dezastre şi măsuri în timp util pentru a reduce şi a elimina ameninţarea COVID-19”.
Ministerul Sănătăţii a raportat 45 de noi cazuri de coronavirus în Filipine, numărul total al pacienţilor cu COVID-19 din ţară ajungând la 187, dintre care 12 decese. Cel puţin patru persoane s-au recuperat.
Principala insulă a Filipine, Luzon, unde trăieşte peste jumătate din populaţia ţării, se află în izolare de o lună, cu şcoli, transport public şi activitatea în birourile publice şi private suspendate. Zborurile internaţionale vor fi anulate începând de joi până la mijlocul lui aprilie. Zborurile interne sunt deja anulate.
Grecia ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolii în taberele de migranţi
Grecia a introdus marţi măsuri pentru prevenirea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 în taberele de migranţi suprapopulate din insulele Mării Egee, relatează DPA şi AFP.
Vizitele în tabere ale unor persoane individuale sau ale reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale au fost suspendate pentru două săptămâni, toţi nou-veniţii sunt investigaţi medical în detaliu, iar centrele vor fi dezinfectate permanent, a anunţat Ministerul elen al Migraţiei.
Solicitanţii de azil sunt de asemenea rugaţi să nu iasă decât în caz de urgenţă în această perioadă.
Saloane de izolare vor fi create pentru potenţialii pacienţi.
În plus, cursurile pentru migranţii copii au fost suspendate, alături de sporturile organizate, iar mâncarea este distribuită în grupuri mai mici.
De două ori pe zi, migranţilor li se vor comunica informaţii în mai multe limbi (arabă, farsi, engleză, franceză, greacă şi în alte limbi, cu ajutorul unor interpreţi).
Numărul total de migranţi care trăiesc în centrele de primire din insulele greceşti este de 42.500, conform autorităţilor elene, de peste şapte ori mai mulţi decât capacitatea de 6.000 de locuri.
Organizaţia Medici fără Frontiere a cerut vineri „evacuarea urgentă a taberelor”, date fiind circumstanţele.