Inspecția Muncii va verifica dacă firmele protejează lucrătorii de vremea caniculară
Pe perioadele de timp cu temperaturi extreme există o serie de obligații pe care angajatorii trebuie să le întreprindă pentru a-și proteja lucrătorii, iar Inspecția Muncii va începe verificările pentru a descoperi dacă sunt respectate aceste obligații, mai ales că sezonul canicular e abia la început.
Când vorbim despre temperaturi extreme ne referim, pentru această perioadă, la temperaturi exterioare de peste 37 de grade Celsius, corelate cu condiții de umiditate mare, cum ar fi un nivel de temperatură – umiditate de peste 80 de unități.
„Inspecția Muncii va începe verificarea modului de respectare a prevederilor OUG 99/2000. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG 99/2000”, a anunțat ITM.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să se asigure câte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb, să se asigure echipament individual de protecție și dușuri.
În plus, dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutive şi obligaţiile anterioare nu pot fi respectate, angajatorii trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri:
reducerea programului zilnic de lucru;
eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.
Ulterior, fie se va recupera, în următoarele șase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, cu menținerea salariilor avute anterior, fie nu se va recupera timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar salariile se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat.