Harta salariilor în județele din România
Salariile medii din România au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii 10 ani, aproape triplându-se, iar puterea de cumpărare a veniturilor medii aproape s-a dublat în același interval. Cu toate acestea, inegalitățile teritoriale rămân semnificative, relevă o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai (UBB), parte a proiectului Romanian Economic Monitor (RoEM).
Economiștii de la FSEGA au analizat evoluția salariilor și au constatat că, deși media națională a salariilor a crescut de la 1579 lei în 2013 la 4584 lei în 2023, există disparități semnificative între județe. În termeni reali, ajustați pentru inflație, puterea de cumpărare a salariilor medii a crescut cu 189%.
În cazul celor cinci județe și al municipiului București, unde salariile depășesc media națională, doar trei județe (Sibiu, Timiș și Cluj) au înregistrat o creștere a salariilor mai rapidă decât media națională. Aceasta reflectă un potențial de dezvoltare ridicat în aceste regiuni. În contrast, în județele Argeș, Ilfov și București, ritmul de creștere a salariilor a fost sub media națională, semnalând o posibilă diminuare a potențialului de dezvoltare viitor.
Din cele 41 de județe ale României, salariile medii depășesc media națională în doar cinci județe, inclusiv Bucureștiul. În restul de 36 de județe, salariile medii rămân sub media națională.