Căderea părului poate fi cauzată de o varietate de factori, de la diferite afecțiuni, la nutritie deficitară și până la dezechilibre hormonale și stres. Indiferent că se manifestă prin subțierea firului de păr sau prin chelie, tratamentul împotriva căderii părului constă în identificarea cauzelor care conduc la această situație și, ulterior, administrarea unui tratament corespunzător. Uneori, căderea părului apare din cauza unei afecțiuni care implică doar părul, cum este cazul alopeciei care determină căderea permanentă a părului. Alți factori pot fi:
1.Dereglări hormonale
Schimbările și dereglările hormonale cauzează căderea temporară a părului; acestea pot fi cauzate de sarcină, naștere, întreruperea de sarcină (avort), administrarea de anticoncepționale, menopauza și afecțiunile tiroide
2. Stresul emoțional
Stresul fizic sau mental perturbă ciclul normal de creștere a părului; această situație apare după 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplăcut când foliculii părului intră în faza de telogen prematur, conducând la stoparea creșterii părului. Controlarea factorilor de stres restabilește creșterea normală a părului.
3. Carența de fier
O cantitate mică de Fier în organism conduce la căderea părului. Această problemă apare mai ales în rândul femeilor.
4. Boli de piele și cele autoimune
O serie de afecțiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele, dermatita seboreică sau psoriazisului, pot cauza căderea părului.Diabetul zaharat și lupusul eritematos sunt două afecțiuni autoimune care cauzează și căderea părului. Este normală pierderea a cel mult 100 fire de păr, zilnic; în caz contrar există riscul ca pacientul să sufere de o afecțiune a părului; o dereglare hormonală, un chist ovarian, sifilis sau alte boli care pot determina caderea excesivă a părului. Deci, ăfirelor de păr după fiecare pieptănare nu reprezintă neapărat un semn de îngrijorare.