Fructul de Noni cunoaşte numeroase denumiri in funcţie de locul în care creşte. Din punct de vedere ştiinţific, acest fruct se găseşte sub numele Morinda citrifolia.
Acest arbust peren are frunze ovale lucioase, de culoare verde închis ce produce grupuri de flori mici, albe. Capetele de flori de Noni se transformă în fructe mici, verzi, cu o textură accidentată, datorită semințelor roșu-brun care le acoperă. Fructul este de mărimea unui cartof care începe verde și se coace în galben sau alb. Este nevoie de aproximativ trei luni pentru un fruct Noni să crească și să se coacă.
Planta Noni sau Morinda este un copac tropical veşnic verde care creşte pana la aproximativ 10 metri înalţime în Tahiti şi in alte zone ale Pacificului, precum şi în unele părți din Asia, Australia, America de Sud și Caraibe.
Sucul, fructele, scoarţa de copac, si frunzele sunt folosite în remedii naturiste şi în medicina populară polinezienă.
Ce spun oamenii de ştiinţă?
Nenumărați oameni de ştiinţă din întreaga lume, inclusiv cadrele medicale, au raportat uimitoare îmbunatăţiri de sănătate ce le-a schimbat viaţa, ca urmare a utilizării fructului de Noni. MD. Ph.D Neal Solomon, primul secretar din Maryland de Sănătate Mintală şi de igienă, (declarat de New York Times cel mai bun autor de vânzare), a întocmit studii care indică îmbunătățiri semnificative pentru sănătate ca urmare a utilizării fructului de Noni.
Bazate pe practica clinică și numeroase studii pe animale, se crede că bogatele polizaharide găsite în sucul făcut din fructul noni atacă celulele anormale şi ajută sistemul imunitar prin stimularea organismului. În studiile de cancer pe animale, tratamentele cu suc de Noni au redus formarea de celule anormale în inimă, plămâni, ficat, și rinichi şi a prelungit durata de viaţă la şoareci cu mai mult de 75%.
Fructul noni conţine numeroşi aminoacizi importanţi pentru buna funcţionare a organismului:alanină, arginină cu rol important în detoxifierea organismului, cistină, glicină, prolină, tirozina: precursor al dopaminei, adrenalinei şi hormonilor tiroidieni.
Gustul amar al Medicinei
Fructul Noni poate fi consumat şi in forma brută, dar reputația sa de a fi unul dintre cele mai scârbos-mirositoare alimente de pe planeta, este bine întemeiată. Deși majoritatea oamenilor nu împachetează un fruct Noni în cutia lor de prânz, sau adaugă unul în coșul cu fructe ce va fi prezentat ca un cadou de Crăciun, medicului de familie, un număr mare de oameni consuma o formă a plantei în fiecare zi.
Noni este cunoscut pentru proprietăţile sale medicinale. Fructe, semințe, flori, rădăcini, și scoarță de copac sunt toate folosite într-un fel sau altul în scopuri medicale, iar acestea au fost utilizate cu oarte mult timp in urma. Cea mai veche referire la utilizarea în medicamente datează de mai multe mii de ani, în scrierile sanscrite din India.
Ce tratăm?
Deorece cresc în diferite locuri ale lumii, pentru fructele de Noni, există la fel de multe utilizări medicinale tradiționale. Pentru utilizări topice, el poate fi folosit crud sau pisate într-un terci și amestecat cu sare. Balsamul nu tocmai frumos mirositor se aplică pe oase rupte. De asemenea, este aplicat local pe muşcături de animale, muşcături de insecte, inflamație și arsuri. În unele locuri frunze încălzite sunt plasate pe piept pentru a calma greaţa, tuse, și colici, sau plasate frunze pe frunte pentru a trata durerile de cap.
Tonice, realizate din diferite părți ale arborelui de Noni sunt folosite pentru a trata ochii, pielea, guma, gâtul și probleme de stomac. Vindecătorii tradiționali folosesc extracte de noni pentru tratarea artritei, menstruație, dizenterie, lumbago, astm, viermi intestinali, intoxicație alimentară, greaţă şi urinare, a intestinului şi probleme respiratorii.
Cercetarea ştiinţifică a fructului noni și beneficiile medicale
– fructul Noni contine vitamine, minerale, aminoacizi, care în calitate de suplimente nutritive și creșterea de energie în organism;
– are antioxidanţi care ajută la încetinirea şi deteriorarea corpului, “luptă” împotriva cancerului;
– scade hipertensiunea;
– imbunatateste procesele metabolice;
– efect antialergic;
– ajută la sintetizarea proteinelor din organism, sistemul hormonal și are un efect pozitiv asupra glandei tiroide stimulând-o să funcționeze mai bine;
– reglează somnul;
– reducerea tensiunii arteriale crescute;
– este un bun fortifiant al sistemului imunitar, prin stimularea formării celulelor T si B, precum şi a macrofagelor şi celulelor limfocitare, organismul fiind astfel capabil să reziste imbolnăvirilor;
-scade nivelul de glucoză la pacienţii cu diabet zaharat;
– imbunătăţeşte starea generală psiho-fizică;
-sporeşte reacția biochimică în celulă, reface celulelor degradate, repară leziunile celulare şi
– elimină toxinelor din celule;
– oferă protecţie împotriva bolilor infecţioase prin pronunţatul său efect antibacterian (cu atât mai mult această proţectie este oferită în cazul afecţiunilor gastrice, prin forma lichidă a produsului, Noni sirop);
– creşte rezistenţa le efectele stresului;
Fructul de Noni poate fi utilizat in formă naturala , sub formă de pulbere, ca suc proaspăt și sub formă de capsule de extract liofilizat. Se recomandă ca în cazul în care gustul sau mirosul de suc Noni este dezagreabil pentru tine (presupunere), aroma poate fi imbunatatita, sau mai bine încă, mascat, prin combinarea cu un alt suc de fruct.
Se recomandă folosirea fructului sau extractului din acesta, dimineaţa şi seara, preferabil pe stomacul gol.
Avertismente cu privire la acest fruct minune
Până în prezent, singura contraindicaţie a acestui fruct-poate provoca constipaţia. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să consulte medicul înainte de a adăuga Noni la dieta lor, având conţinut ridicat de zahăr. Idem pentru persoanele cu probleme renale, suc de Noni are o mulţime de potasiu.