Industria şi construcţiile devin din ce în ce mai vulnerabile, iar statisticile centralizate de CITR arată că din aceste sectoare provin deja 54% şi, respectiv, 15% din totalul activelor imobilizate ale companiilor cu cereri de insolvenţă înregistrate anul acesta.
La finalul lunii februarie, 120 de companii, fiecare cu active de peste un milion de euro, aveau deja cereri de insolvenţă pe rolul instanţelor. Numărul cumulat al angajaţilor acestor societăţi se ridică la 20.000, iar cifrele lor de afaceri însumează peste 1,5 miliarde de euro. Dintre acestea, majoritatea activează în industrie, arată o analiză CITR.
Acest domeniu ar deţine în prezent 54% dintre activele imobilizate ale celor 120 de companii, 48% din numărul lor total de angajaţi şi un sfert din cifra de afaceri cumulată. „Starea acestui sector e puternic influenţată de piaţă producătorilor de energie alternativă, care e în continuare în dificultate; gradul ei de vulnerabilitate e strâns legat de reglementările legislative şi de cotele de acordare a certificatelor verzi”, spune Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al societăţii CITR.
Un semnal de alarmă vine şi dinspre sectorul construcţiilor, potrivit CITR. Dintre cele 120 de societăţi cu cereri de insolvenţă pe rol, construcţiile înseamnă 15% din activele imobilizate ale acestora, 38% din cifra de afaceri cumulată şi 15% din numărul total al angajaţilor.
Şi sectorul bancar se confruntă cu dificultăţi, din cauza mai multor factori: aglomerarea din piaţă, tipurile de operaţiuni similare pe care le oferă şi, în ce priveşte majoritatea acestora, cotele de piaţă prea reduse pentru a fi rentabile la un nivel competitiv. În timp ce băncile puternice îşi vor continuă consolidarea, în special prin fuziuni şi achiziţii, cele care nu pot implementa această soluţie şi nici nu pot susţine continuarea activităţii pot recurge la formulă transferului de active şi falimentul părţii reziduale, la rezoluţia bancară sau, în ultima instanţa, la insolvenţă bancară, apreciază CITR.
Toate aceste soluţii se încadrează în cerinţele de reglementare specifice sectorului. Analiştii CITR nu se aşteaptă la eşecul soluţiilor controlate, datorită interesului ridicat al investitorilor faţă de acest sector. În ultima instanţa, mandatul de intervenţie al reglementatorului este puternic, iar resursele sale sunt solide. Cu toate acestea, nu se poate exclude scenariul unui eşec major de guvernanţă corporativă la nivelul unor bănci, în special în cazul unor evoluţii economice naţionale dramatice în ţară de origine a acţionarului.( wall-street.ro)
Cât despre companiile de stat, specialiştii CITR estimează că îşi vor creşte gradul de vulnerabilitate în 2017. Din anul 2012, peste o sută de manageri privaţi au încercat rentabilizarea şi eficientizarea marilor societăţi aflate în proprietatea statului, aşa cum fusese convenit cu Fondul Monetar Internaţional încă din 2011. După eşecul acestui tip de administrare şi pe fondul acumulării de datorii, CITR punctează că insolvenţă acestor companii de stat nu e mai o opţiune, ci o stare de fapt.