Aceia care se întreabă de ce Guvernul a alocat 2% Apărării din România, le recomandăm să pună întrebarea altfel. Varianta corectă ar fi: de ce doar 2%? Asta în condițiile în care, deși ciuntită din toate părțile, armia noastră este actor în rol principal de fiecare dată când se pun în scenă filme precum: cod roșu/portocaliu de inundații sau căderi masive de zăpezi. Prognoza meteo anunță alte căderi masive de zăpadă, la noi, din care ne vor scoate, cel mai probabil, tot militarii și jandarmii. Alături de jandarmi și pompieri, militarii noștri pun mâna pe lopeți ca să dea la zăpadă sau scot apele din case la inundații, deși nu intră în atribuțiile lor de serviciu. Nici măcar nu pot să fie de acord sau, nu, pentru că șefii decid și tot șefii își arogă meritele, în timp ce greul e dus de „îi mici” în grad. În timpul acesta, firmele contractante pentru aceste activități primesc bani serioși din bugetul statului. Nimeni nu spune nimic, întrucât unii iau bani nemunciți, iar alții sunt nevoiți să meargă pe principiul: ordinul se execută nu se discută. Un studiu făcut de către Ziarul Gândul, în data de 31.01.2014, arată cam ce sume sunt vehiculate în aceste contracte și cum se verifică un alt dicton împământenit la noi: unul cu mapa și-altul cu sapa.
Așadar, în Argeș, deszăpezirea a fost împărțită frățește între PSD și PDL și rezultă următoarele cifre, pentru fiecare:
„Mai multe firme se ocupă de întreţinerea drumurilor sau închiriază către CJ utilaje cu şofer, pentru deszăpezire.
Ratelen Construct asociată cu Proiect Infra 2005 au câştigat 1,82 milioane lei (aprox. 405.000 euro) şi se ocupă de trei şosele considerate turistice în judeţ: Voineşti-Voina, Podul Dâmboviţei-limita cu Braşov, Muşateşti-Poienile Vâlsan. Ratelen Construct este deţinută de Elena şi George Răuţoiu şi se ocupă de construcţia de clădiri.
Proiect Infra 2005 a mai câştigat, pe lângă această asociere, şi contracte separate în valoare de326.000 lei (aprox. 72.000 euro). Firma este deţinută de Ecaterina Pletoiu, care a fost trimisă în judecată alături de preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, în dosarul privind fraudarea fondurilor PHARE, fiind acuzată de fals în înscrisuri private.
Firma Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă a câştigat 544.000 lei
(aprox. 121.000 euro). Este deţinută de Mihai Răzvan Pîrvu.
Ateea Forest 2005 a câştigat 314.000 lei (aprox. 70.000 euro). Este deţinută de Claudiu Petre Vişan. Acesta este fratele primarului PSD din comuna Cotmeana, judeţul Argeş, conform Jurnalului Naţional. Este partener de afaceri cu Cătălin Spătaru, afacerist argeşean poreclit „regele asfaltului din Argeş”, care a fost arestat în 2012 într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro.
RMR (Reparaţii Modernizări Retehnologizări Argeş) a câştigat 259.000 lei (aprox. 59.000 euro). Este deţinută de Mihail Badea şi mai mulţi acţionari minoritari. Aici a fost acţionar şi fostul director al sucursalei Hidroelectrica Curtea de Argeş, acuzat de ANI de conflict de interese, pentru că a acordat firmei RMR mai multe contracte cu Hidroelectrica. Firma a cotizat, alături de altele din Argeş, la aşa-zisul concurs „Trofeul Calităţii”, care a sponsorizat campania electorală a PSD şi pentru care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare.
Titan (Piteşti) a câştigat 152.000 lei (aprox. 34.000 euro). Este deţinută de Sindy Bianca Ilincescu, 21 de ani, însă administrată şi condusă de tatăl ei, omul de afaceri argeşean Adrian Cicu. Acesta este fost vicepreşedinte PDL Câmpulung şi candidat la Consiliul Local din partea PDL, fiind un sponsor important al acestui partid.
Beto-Construct (Piteşti) a câştigat 324.000 de lei (aprox. 72.000 euro). Este deţinută de Marian Dobre şi mai mulţi acţionari minoritari. În 2009 a fost amendată cu 15.000 lei şi i s-a suspendat activitatea de către Garda de Mediu. În acelaşi an, a luat fonduri europene cofinanţate de România, în valoare de 920.000 de lei.
Drumuri Naţionale (CNADNR):
Straco Grup şi General Trust (Argeş) au câştigat în asociere deszăpezirea pe toate şoselele naţionale din Argeş – DN 65, 65A, 65B, 65D, 67B, 7, 7C, 72A, 73, 73C, 73D. Suma primită pentru perioada 2012-2014 cât durează contractul este de 62,9 milioane lei (aprox. 14 milioane euro).
Straco Grup este una dintre companiile din aşa-zisa ligă a regilor asfaltului, care a prosperat în special în guvernarea PDL, prin contracte primite de la CNADNR şi de la Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea. Pe de altă parte, Straco a lucrat şi cu Grossman Engineering Group, unde este acţionar cumnatul premierului Victor Ponta, conform România Liberă. Doar în 2011, Straco a avut contracte de 500 de milioane de euro cu statul. Firma este controlată de fraţii Traian şi Alexandru Horpoş. Firma este investigată de Consiliul Concurenţei pentru practici ilicite la licitaţiile publice, prin trucarea ofertelor sau cartelizare cu alte companii.
General Trust Argeş este firma omului de afaceri Cătălin Spătaru, poreclit „regele asfaltului din Argeş”, care a fost arestat preventiv şi este urmărit penal într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro. Spătaru a avut în perioada 2008-2010 o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro. El este apropiat de secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, Ion Stoica, fost şef al Poliţiei Vâlcea, care îi este naş de botez.”
Parafrazând versurile unui cunoscut cântec, de avem sau, nu, dreptate, DNA-ul să vă judece.