Controale la angajatori: Ce sectoare de activitate sunt vizate
Din luna aprilie până în iunie, Inspecția Muncii a pregătit controale la firmele care activează în domeniul prestării de servicii, construcții sau pază, printre altele, atât privind combaterea muncii nedeclarate, cât și legate de respectarea cerințelor minime în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). Din această lună vor începe și controalele comune cu inspectorii din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru combaterea muncii subdeclarate, fiind stabilite și în acest caz câteva sectoare vizate.
Controalele vor viza atât munca „la negru”, fără forme legale, cât și cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parțial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor cu timp parțial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenței de bani până la salariul real, mai mare. Vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial.
Controalele comune Fisc-Inspecția Muncii înseamnă că angajatorul care încalcă legea este expus rapid ambelor riscuri, atât celui fiscal, cât și celui ce ține de legislația muncii. Vorbim, mai exact, de încadrarea de evaziune fiscală și de amenzile din Codul muncii. În Codul muncii, amenzile pentru munca nedeclarată ajung și la 20.000 de lei per lucrător care muncește la negru sau într-o altă situație asimilată, iar din 20 octombrie 2021, munca la gri este sancționată cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei pentru fiecare salariat, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 de lei.