Amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze sau să meargă la sediul poliţiei, precum şi pedepse cu închisoarea pentru cei care împiedică luarea unor măsuri de către organele de ordine publică sunt prevăzute într-un proiect de lege care a trecut tacit de Senat şi se află aproape de votul final la deputaţi.
Proiectul va clarifica, de asemenea, şi care sunt situaţiile în care se va cere legitimarea persoanei sau să se deplaseze la sediul poliţiei, precum şi situaţiile în care poliţistul va avea dreptul să folosească forţa fizică contra unei persoane. Prima chestiune vizată de acest proiect e legată de legitimarea persoanelor. În primul rând, cei care vor refuza să se legitimeze vor primi amenzi între 500 şi 1.500 lei (acum se pot da amenzi între 100 şi 500 lei).
Cei care nu vor avea acte de identitate pentru a se legitima vor putea fi supuşi amprentării, inclusiv fotografierii, urmând ca poliţistul să facă publică fotografia/înregistrarea/schiţa persoanei a cărei identitate nu poate fi stabilită altfel, tocmai pentru a se încerca stabilirea identităţii. Aceste măsuri se vor realiza, potrivit documentului, chiar şi în lipsa consimţământului acelei persoane.
Practic, dacă persoana nu poate fi legitimată, se va cere acesteia să meargă la secţie, iar refuzul de a merge la secţie va fi pedepsit mai aspru, adică cu o amendă între 500 şi 1.500 de lei, faţă de maximum 500 lei, cât este acum amenda. Cei care vor fi conduşi la secţie vor fi supuşi, în toate situaţiile, controlului corporal, al bagajelor şi vehiculului.