Timp de mai mulți ani, dezvoltarea și promovarea antreprenoriatului au reprezentat obiective strategice ale politicilor Uniunii Europene și ale statelor membre, căpătând o importanță tot mai mare cu trecerea timpului.
Prin măsurile promovate, Guvernul Ponta a dus antreprenoriatul românesc la un nou nivel și le oferă tinerilor talentați din România șansa de a-și dezvolta propriile afaceri de succes. Orice stat puternic are nevoie de o economie dinamică și în creștere, un sector IMM bine dezvoltat, iar conturarea unui astfel de portret al unei țări nu se poate realiza decât prin măsuri concrete de sprijinire a mediului de afaceri.
În octombrie 2014, a fost lansată inițiativa „România start-up”, program ce are două componente: apelul „Firme de exercițiu pentru elevi”, cu o valoare de 52 de milioane de euro, care vizează elevii de liceu și are ca obiectiv creșterea adaptabilității acestora la cerințele primului loc de muncă și dezvoltarea abilităților antreprenoriale, și apelul „România start-up”, care reprezintă în fond o schemă de minimis în valoare de 100 de milioane de euro, prin care vor fi ajutate să se dezvolte 2000 de noi firme și vor fi create cel puțin 4000 de noi locuri de muncă. De asemenea, aproximativ 20 000 de tineri cu vârsta de peste 18 ani vor avea acces la educație antreprenorială.
Un alt program introdus de Guvernul Ponta este Programul Start, care are în vedere facilitarea accesului la finanțare a tinerilor întreprinzători. Sunt acordate finanțări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Momentan, 128 de tineri întreprinzători au înființat un start-up, creându-se 384 de noi locuri de muncă.
În acceeași categorie, putem încadra Programul SRL-D, prin care tinerii întreprinzători primesc un credit nerambursabil în valoare de până la 10.000 de euro, sau Programul Kogălniceanu. Programul constă în acordarea către IMM-uri a unei linii de credit pentru capital de lucru, garantată de stat, în procent de maxim 50% din valoarea finanțării. Valoarea maximă a unui credit garantat este de 5 milioane lei per IMM.
Alte inițiative menite a sprijinii tinerii antreprenori din România pentru a dezvolta start-upuri de succes și idei de afaceri prin facilitarea în cadrul proiectelor de relații cu antreprenori experimentati din Uniunea Europeană sunt Proiectele GROWING-UP și GROWING-UP II.
Un alt program interesant este Business angels. În schimbul unor părți sociale cedate unui business angel, tinerii până în 25 de ani, care vor să obțină finanțare din partea unui astfel de investitor, vor primi de la acesta un împrumut fără dobândă. Investitorul va fi scutit de impozit pe profitul care îi rămâne odată ce decide să facă un exit din businessul finanțat.
Prin măsurile luate, Guvernul Ponta a dovedit că sprijină tinerii români, contribuind direct la dezvoltarea următoarei generații de antreprenori, dorind să transforme România într-un HUB de inovație și antreprenoriat.