Valoarea punctului de amendă este determinată în funcție de salariul minim, ceea ce înseamnă că, teoretic, odată cu majorarea salariului minim, amenzile rutiere ar urma să crească.
La data de 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie a fost majorat cu 10%, ajungând la 3.300 de lei. Conform legislației, punctul de amendă este calculat în funcție de acest salariu minim.
Practic, acest lucru înseamnă că, teoretic, odată cu majorarea salariului minim, amenzile rutiere vor înregistra o creștere.
Valoarea punctului de amendă a rămas plafonat la nivelul anului 2017. Atunci, salariul minim era 1.450 de lei, iar punctul de amendă reprezenta 10% din acesta.
Până la finalul acestui an, un punct de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei, conform unei ordonanțe de Guvern din 2002.
Cu toate acestea, începând cu anul viitor, dacă se renunță la plafonarea punctului de amendă, acesta ar putea depăși dublul, ajungând la 330 de lei.
Această modificare ar conduce la o creștere semnificativă a amenzilor rutiere din 2024, având în vedere cele cinci clase de sancțiuni, fiecare având un interval specific de puncte-amendă și o valoare maximă asociată.