Într-o lume aflată în permanentă mişcare, atât femeile cât şi bărbaţii zilelor noastre adoptă stiluri cât mai diferite şi coafuri cât mai diversificate. Buclele şi onduleurile arată foarte bine şi sunt distractive, dar o dată după ceva timp încearcă îndreptarea părului cu placa şi o să obţii un look nou, diferit, care o să te facă să te simţi bine. Multe persoane se feresc să facă asta, deoarece au auzit că îl pot arde, însă se poate evita deteriorarea părului dacă există echipamentul adecvat şi o îngrijire corectă. Dacă părul este destul de drept deja, e nevoie doar de un uscător pentru a a obţine un aspect elegant cu fire netede şi perfect întinse. Însă, pentru cel cârlionţat, va trebui să folosim o placă specială. Utilizând-o responsabil şi pregătindu-ţi cu atenţie părul, nu ţi-l vei arde şi va arăta foarte bine.
Înainte să apelezi la placă, asigură-te că îi oferi părului tău cele mai bune produse şi cea mai bună îngrijire, protejându-l de ardere. Folosirea unor aparate de coafare pe bază de căldură nu este atât de rea, atâta timp cât o faci aşa cum trebuie. În primul rând, investeşte într-o placă de păr care să îndeplinească toate condiţiile impuse pentru a reusi o coafură perfect dreaptă şi de durată. O placă ceramică va distribui căldură uniform, fiind şi mai blândă cu podoaba capilară, deoarece eliberează ioni negativi, care strâng cuticulele firului. În acest fel se reduce aspectul creţ, iar părul este mai strălucitor şi mai sănătos. Atenţie la plăcile de ceramică acoperite de teflon, deoarece ele vor încălzi inegal!
Temperatura potrivită poate fi reglată cu o bucată de hârtie umezită..
De asemenea, este important ca placa să aibă opţiunea de reglare a temperaturii. Aceasta este determinată de tipul şi textura părului. Cu cât placa va respecta mai mult nevoile tale specifice, cu atât scade probabilitatea deteriorării. Pentru părul fin sau tratat chimic, temperatura ideală este de 170- 200 grade . Pentru cel mediu, este de 200-230 de grade, iar pentru părul aspru sau gros – de la 230 de grade în sus .
Mai contează şi mărimea plăcii de păr, care trebuie să fie determinată de lungimea şi grosimea părului. O placă de mărime potrivită va fi mai uşor de manevrat, va îndrepta mai eficient şi va reduce riscul de supraîncălzire. Pentru părul scurt, fin sau gros, alege un instrument cu plăci înguste, care îţi va permite să întinzi secţiuni mici de par. Pentru cel lung, fin sau gros, foloseşte unul cu plăci mari, că să acopere o arie mai mare de păr în mai puţin timp.
O altă caracteristică de care trebuie să ţii cont când alegi o placă pentru îndreptarea părului este greutatea. Nu alege una care cântăreşte mult, deoarece te va durea braţul la scurt timp după ce ai început operaţiunea de întindere.
În cazul în care nu apelezi la serviciile unui stilist mergând la coafor, odată ce ţi-ai achiziţionat cea mai bună şi mai potrivită placă pentru îndreptat, poţi trece la treabă, dar numai după îngrijirea corectă şi pregătirea responsabilă a părului. Înainte de a utiliza instrumentul încălzit, verifică temperatura. Ia o bucată de hârtie şi umezeşte-o, apoi aşeaz-o între plăci şi ţine apăsat timp de câteva secunde. Este normal să iasă o cantitate mică de abur, dar dacă iese fum, iar culoarea hârtiei se modifică, atunci temperatura este prea mare şi trebuie reglată în jos pentru a preveni arderea. De asemenea, înainte de îndreptarea părului cu placa, aplicarea unui spray protector antitermic este o necesitate. Nu aplica însă la nivelul scalpului, deoarece conţine ulei şi ar duce la exces de sebum. Înainte de această operaţiune, părul trebuie să fie spălat în aceeaşi zi sau cu o zi înainte, pentru că dacă va fi curat, va rezistă mai mult. Pentru cel spălat cu o zi înainte, foloseşte un prosop pentru a-l usca, iar pentru părul pe care-l coafezi în aceeaşi zi, poţi folosi uscătorul. Utilizează un pieptene cu dinţi rari imediat după spălare, iar după uscare şi îndreptare, va rezista mai mult în mod natural.