Proiecte iniţiate de deputatul liberal Daniel Constantin, în adoptare tacită la Senat
Două dintre cele mai importante iniţiative legislative ale deputatului liberal Daniel Constantin au ca termen de adoptare tacită la Senat maximum două luni, după reluarea activităţii parlamentare.
Este vorba de propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi de proiectul de lege referitor la aplicarea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DOR”.
Conform primei iniţiative, acţionarii sau asociaţii unei societăţi, personal sau prin reprezentanţi, vor putea fi prezenţi, participa şi vota fizic sau online în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor.
„Dacă societatea o permite, acţionarii sau asociaţii vor putea participa la adunările generale online, prin mijloace electronice, cu respectare următoarelor condiţii: a) asigurarea transmisiunii audio şi video în timp real a adunării generale pentru toţi participanţii; b) comunicarea bidirecţională în timp real, care permite acţionarilor sau asociaţiilor să se adreseze de la distanţă adunării generale; c) un sistem de vot prin corespondenţă ori electronic, înaintea sau în cursul adunării generale, care să asigure identificarea acţionarilor sau asociaţilor, securitatea comunicării electronice, verificarea ulterioară a modului în care s-a votat şi posibilitatea ca fiecare acţionar sau asociat prezent în cadrul adunării să îşi poată verifica votul exercitat”, prevede actul normativ iniţiat de liberali.
Proiectul se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului cu termen de adoptare tacită la 43 de zile de la reluarea activităţii parlamentare.
Schema de certificare voluntară „De Origine România – DOR” pentru susținerea activităților de promovare a produselor agroalimentare românești este cea de-a doua iniţiativă legislativă a deputatului PNL, Daniel Constantin. Schema se aplică în întreaga țară, este voluntară și vizează produsele agroalimentare care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază de origine românească.
„Pentru a veni, deopotrivă, în sprijinul consumatorilor și al producătorilor români, propunem introducerea unei scheme de certificare voluntară „De Origine România – DOR”, la care să aibă acces producătorii și procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziționat este realizat pe teritoriul României și fabricat din materii prime de origine românească”- se arată în proiectul liberal care a primit avizul Consiliului Legislativ la începutul lunii iunie şi are termen de adoptare tacită 31 de zile de la reluarea activităţii parlamentare.
O altă iniţiativă marca PNL din ultima sesiune parlamentară, dintre semnatari făcând parte şi deputatul de Argeş, Daniel Constantin, vizează înfiinţarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei şcolare de e-learning „Învăţăm în România”. Proiectul a fost deja adoptat de Senat la 21 iunie a.c. şi include programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare. Bibliotecile şcolare şi centrele de documentare şi informare se vor organiza şi vor funcţiona pe baza unui regulament elaborat de Ministerul Educaţiei, se arată în propunerea legislativă.