În primăvara anului trecut, pomicultorii din Argeş au tras un semnal de alarmă: vom avea probleme cu producţia de fructe din cauza temperaturilor anormal de scăzute. Îngheţul a făcut ravagii, iar efectele se simt acum. Pe de altă parte, deşi a existat o strategie de construcţie în Argeş a unor depozite de fructe şi legume, dar şi a unor fabrici, acestea au rămas doar pe hârtiile de la Consiliul Judeţean.
Astfel, nu doar Argeşul, ci întreaga Europă a rămas fără stocuri de mere, urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile din sezonul trecut. În consecinţă şi preţurile marilor producători au urcat la maxime istorice, dublându-se în unele cazuri. România consumă în perioada aceasta exclusiv din importuri, pentru că nu avem capacităţi de stocare.
Conform ultimelor date disponibile, în luna martie, preţul mediu al kilogramului de mere a urcat la 81 de eurocenţi, faţă de 79 de eurocenţi în februarie şi cu 46% peste media ultimilor cinci ani. De altfel, toţi marii producători europeni de mere, de unde se aprovizionează şi România, au raportat preţuri mult peste media ultimilor cinci ani.