În perioada 2007-2013 prin ADIA si Consiliul Judetean Arges, SC Apa Canal 2000 SA i-a fost acordata suma de 99,7 milioane EURO in cadrul POS – Mediu. In acest sens a fost incheiat Contractul de Finantare nr. 121731/ 30.01.2012 cod proiect CCI2011RO161PR001.
Durata Contractului de finantare a fost stabilita de 47 de luni, respectiv de la 30.01.2012 pana la 30.11.2015.
Fondatorul PAM, Mircea Andrei subliniaza ca „semnificativ pentru managementul defectuos al administratorilor nostri, este faptul ca incheierea Contractului de Consultanta a durat 10 luni, pana la 01.10.2012 cand s-a semnat cu Eptisa Romania si Eptisa Servicios de Ingineria SL (ambele firme spaniole). Banii primiti pentru programul sus mentionat erau destinati realizarii de retele de apa si canalizare, statii pompare apa uzata, statii tratare apa, statii epurare apa uzata. Lucrarile de executat au fost stabilite printr-un Master Plan exclusiv pentru localitatile membre ADIA (aici voi reveni candva cu amanunte privind lupta Primariei Pitesti pentru monopolizarea conducerii ADIA).
Datorita managementului deosebit de defectuos, lucrarile nu au fost efectuate in termenele stabilite astfel ca, in mod repetat s-au solicitat prelungiri succesive pentru derularea proiectului.
Două observații sunt necesare:
- Pentru prelungire, Autoritatea Locala a trebuit sa mearga la Bucuresti la Autoritatea de Management – POS Mediu si la OI (Organismul Intermediar) de Mediu care la randul sau a trebuit sa faca demersuri la Bruxelles.
- In cursul anului 2012 Consiliul Local Pitesti, evident condus de Dl. primar Tudor Pendiuc, (ca sa-l matraseasca pe Muja intrat in disgratie si /s-au aflat in conflict pe motiv de cine este seful mânăriilor) singura solutie a fost desfiintarea pozitiei de director general din organigrama SC APA CANAL 2000 SA, compania fiind condusa direct de Consiliul de administratie prin delegari de competenta catre directorii de compartiment. Reactivarea functiei de director general in cadrul Organigramei este posibila dupa 4 ani, in 2016 vom asista la crunta batalia din cadrul mafiei administrative a judetului Arges pentru ocuparea acestui post.
In decembrie 2014 Presedintele Consiliului de Administratie Apa Canal, Dl. Liviu Patrascu sesizand situatia grava, scapata de sub control (intarzieri in organizarea licitatiilor si nereguli in atribuirea contractelor de lucrari) si-a dat demisia. In acest moment Dl. Ion Decher (sef UIP-Unitate de Implementare a Proiectului POS Mediu) ramane propriu zis singurul sau ultimul responsabil cu privire la nerealizarea absorbtiei fondurilor.
Astazi, cand vorbim, proiectul POS Mediu este finalizat intr-o proportie total necorespunzatoare (pana la 60%) iar programul se opreste in decembrie 2015 urmand a incepe urmatorul program (POIM). Nu este posibil ca cele doua programe sa functioneze simultan.
Din acest motiv, se incearca cu mijloace extrem de riscante juridic (adica penal) o operatiune intitulata fazare.
Fazarea unui proiect, ca operatiune de transfer de la un proiect la altul presupune ca lucrarile proiectului initial sa fie realizate in proportie de peste 95 % reprezentand LUCRARI FUNCTIONALE care eventual, mai au foarte mici retusuri.
Autoritatile judetului nostru incearca aceasta operatiune in conditiile in care lucrarile nu sunt realizate decat intr-o proportie de 60 % unele nefiind nici macar functionale.
De altfel, nu stiu cum o vor face deoarece Ministerul Fondurilor Europene a strans deja “proiectele retrospective” din tara pe care spera sa incaseze 142 mil. EURO de la Comisia Europeana, aici fiind vorba de 69 proiecte de apa/ apa uzata posibil eligibile din care avem informatia certa ca Argesului i-a fost respinsa propunerea de fazare a lucrarii datorita procentului exagerat de mare al lucrarilor nerealizate.
Ce le ramane de facut? Sa falsifice in sensul raportarii nereale a finalizarii acestora, proceselor – verbale de receptie a lucrarilor, prin care sa se incerce inselarea Comisiei Europene si a Autoritatilor de Management si evident incasare banilor prin comiterea unei infractiuni.
Voi reveni in cel mai scurt timp cu amanunte privind dezastrul din comuna Moșoaia. Mircea Andrei, președinte PAM – Partidul pentru Argeș și Muscel”