În județul Argeș comunele afectate de virusul “limbii albastre” sunt Cocu și Calinesti și se așteaptă răspunsul de la IDSA pentru comunele: Malureni, Ciomagesti, Cotmeana, Stalpeni, Schitu Golești, Poiană Lacului, Valea Danului, Draganu și Vedea.La Morărești s-au înregistrat 14 ovine moarte și 7 bovine în localitatea Varzaru. Virusul numit “limba albastră” este transmis prin înțepătură insectelor, nu prezintă un pericol pentru sănătatea omului și nici nu se transmiste prin contactul cu animalul. Directorul DSV Argeș, face apel către toții proprietarii de animale : Sa instinteze autoritățile, să facă urgent dezinsecția curtilor, curățarea grajdurilor si înlăturarea gunoaielor. În cazul în care se produce decesul animalului trebuie anunțate imediat autoritățile, cadavru trebuie izolat până se vor recolata probe” ne-a spus Daniel Lupu .
Ce este boala limbii albastre?
Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.
Care sunt caracteristicile bolii?
Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.
Cum se transmite?
Virusul se transmite printr-un număr mic de specii de musculiţe înţepătoare din genul culicoidelor. Culicoidele pot fi considerate un vector important de transmitere a bolii limbii albastre atunci când au capacitatea de a deveni infectate, de a replica sau transmite virusul. În sudul Europei culicoidele imicola sunt vectorul principal de transmitere a virusului. Totuşi, mai multe specii indigene de culicoide din nord sunt capabile de transmitere, lucru demonstrat de epidemii de boala limbii albastre în zone din afara razei geografice a culicoidelor imicola.
Este boala limbii albastre o ameninţare pentru sănătatea publică sau siguranţa alimentelor?
Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.