Cătălin Gherzan: „Trai de la buget, nenică!”
Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în luna aprilie, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. În ciuda faptului că Guvernul a anunțat că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, numeroase ministere și instituții de stat fac acum angajări-fulger.
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerului Finanţelor. Numărul de angajați din sectorul bugetar este, așadar, peste nivelul de la finalul anului 2010, an în care România a recurs în cadrul unui acord cu FMI la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării.
„Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a anunțat la finalul lunii mai, într-o postare pe Facebook, că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, pentru a putea face consolidarea fiscală și pentru a respecta angajamentele privind deficitul public.
În același timp, în ultimele săptămâni, numeroase instituții ale statului anunță recrutări de sute de persoane.
De exemplu, ANAF caută aproape 300 de angajați.
Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează de asemenea să ocupe prin concurs în acest an 150 de posturi.
Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului. O altă hotărâre prevede că numărul de posturi de la Ministerul Mediului crește cu 64, de la 484 la 548.
Marți, Ministerul Economiei a anunțat că face angajări, însă nu a menționat numărul posturilor scoase la concurs.
Și Curtea de Conturi a României organizează un concurs pentru ocuparea a 90 de posturi de auditor public extern atât în structura centrală, cât și în teritoriu, potrivit unui anunț oficial pe site-ul instituției. Trai de la buget, nineacă! Guvernanții ne mint în față! Ei spun că fac economii, dar continuă să își angajeze la stat, la loc călduț, cunoștințele, rudele, prietenii etc. În acest timp, privații nu sunt sprijiniți cu nimic și trebuie să lupte zilnic cu incertitudinile unei economii tot mai volatile din cauza guvernării proaste”, spune Cătălin Gherzan.