Luna martie aduce iubitorilor de teatru un vertitabil marțișor cultural. Centrul Cultural Mioveni vă invită în perioada 1-8 martie începând cu ora 19, în Sala de Spectacole a Casei de Cultură, să vizionați următoarele piese de teatru.
1 martie, ora 19.00 – Piesa”MOBILĂ ȘI DURERE”
Piesa “Mobilă şi durere” abordează un subiect actual, al îmbogăţiţilor peste noapte, lipsiţi de aspiraţii; ei se refugiază în dorinţe meschine, gânduri de răzbunare şi achiziţionează lucruri minore şi lipsite de utilitate. Într-o societate în care banii şi aparenţele primează, rivalităţile se găsesc la tot pasul. Sile şi Paul, amândoi proprietari de fabrici de mobilă, se detestă astăzi, deşi au fost odată prieteni. Lizica se angajează într-o căsnicie numai pentru a se răzbuna, şefii sunt trădaţi de subalterni, iar petrecerile se ţin numai pentru a impresiona.
Distribuția: Adrian Nicolae, Andrei Huțuleac, Sorin Miron, George Costin (câștigator al preimiului UNITER, pentru cel mai bun actor roman în rol principal 2013), Nicoleta Hâncu (câștigătoare a premiului UNITER, pentru cea mai buna actriță în rol secundar 2014), Alexandra Fasolă (câștigătoare a premiului UNITER, pentru cea mai buna actriță în rol principal 2014.
Regia: Victor Ioan Frunză.
2 martie, ora 19.00 – Piesa “ARTĂ”
Spectacolul iese din tendința la modă ca regizorul să se evidențieze prin efecte vizuale în dauna actorilor, rezultatul fiind adeseori discutabil. “Artă” este un spectacol de “teatru adevărat”, o comedie spumoasă, susținută admirabil de Vlad Zamfirescu (Marc), Șerban Pavlu (Serge) și Gheorghe Ifrim (Yvan) cu ajutorul regizorului Cristi Juncu. Piesa aparține Yasminei Reza, scriitoare și actriță, aflată în mare vogă, multipremiată, ale cărei piese sunt jucate nu numai în Franța unde s-a născut, ci și pe marile scene ale lumii. La noi, Teatrul de Comedie a înscris la sfârșitul primei etape a stagiunii piesa “Doamne … ce măcel !” , ca acum, Teatrul “Bulandra” să opteze pentru “Artă” , text distins cu Premiul Moliere. De altfel, ca formulă, scrierea este apropiată de stilul clasicului Moliere. Yasmina Reza, cu simț satiric, atacă tarele obișnuite , specifice și societății contemporane, printr-o replică savuroasă, susținută de personaje cu pretenții intelectuale, solid construite. Prietenia dintre Marc, Serge și Yvan ajunge la un prag conflictual ce o poate spulbera, când Serge se mândrește cu investirea unei sume de bani importante într-un tablou semnat de un autor la modă. Serge propune celor doi prieteni să admire tabloul, o pânză albă cu posibile linii într-o altă tentă de alb. Acesta este pretextul nașterii unui conflict între cei trei amici, prietenia lor fiind pusă la grea încercare pentru că le este invocată biografia fiecăruia. Spectatorii se vor amuza copios și se vor regăsi adeseori în personajele Yasminei Reza.
Distribuția: Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu, Gheorghe Ifrim.
Regia: Cristi Juncu.
3 martie ora 19.00 –Piesa “PĂI.. DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE? ”
Dramatizarea facuta de Catalin Stefanescu dupa romanul Morometii de Marin Preda, in regia lui Alexandru Dabija, ii are ca protagonisti pe Marcel Iures si pe George Mihaita.Spectacolul este emotionant si profund, starnind hohote de ras, dar si sentimente tulburatoare.
Distribuția: Marcel Iureș, George Mihăiță.
Regia: Alexandru Dabija.
4 martie ora 19.00 – Piesa “NOI PATRU”
Noi patru este o mostra cinstita de isterie feminina care in cazul de fata e delicioasa. Doua prietene bune se intalnesc pentru a o ajuta pe una din ele (Maria Obretin) sa depaseasca un moment delicat emotional: a aflat ca sotul o inseala si s-a hotarat sa se intalneasca cu femeia care i-a luat mintile consortului (jucat de Dorina Chiriac). Ca sa fie spumoasa pana la capat intr-un stil tele-novelistic asumat ironic, vechea prietena este si ea amanta sotului personajului Mariei Obretin. Sper ca nu v-am pierdut. Dezvaluire dupa dezvaluire, gluma dupa ironie si tot asa, piesa se sustine impecabil cam o ora, dupa care tensiunea incepe sa scada si solutiile regizorale devin repetitiveDistribuția: Lia Bugnar, Marius Manole, Maria Obretin, Ilinca Manolache.
Regia: Dorina Chiriac.
5 martie ora 19.00 – Piesa “MĂSCĂRICIUL”
Actorii sunt cuceritori şi prin măiestria jocului lor ţin sala cu respiraţia tăiată de emoţie. Rar la un spectacol se poate simţi liniştea tensionată a sălii în care publicul ascultă atent replica, dar şi izbucnirea aplauzelor spontane la scenă deschisă, pentru a răsplăti unele secvenţe. Maeştrii acestei performanţe sunt Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs. În orice rol îl întâlneşti pe Horaţiu Mălăele nu poţi decât să-l admiri. De astă dată însă, el s-a întrecut pe sine. A jonglat cu abilitate accentele comice cu cele dramatice, trecând dezinvolt de la râs la tristeţea lacrimii şi a conceput în complexitate personajul său, actorul Vasili Vasilici Svetlovidov, nefericit după 40 de ani de carieră. Descoperim în acest spectacol şi valoarea unui alt interpret, un actor senzaţional, Niculae Urs, în rolul sufleorului de o viaţă a lui Vasili. […] Relaţia dintre cei doi este migălos studiată, cu momente teatrale memorabile. […] Pentru creaţiile celor doi, nota zece pare prea mică. […]
Spectacolul are un aspect general filmic, scenele sunt construite din imagini parcă desprinse din tablouri celebre, prin decorul funcţional, de excepţie al Ninei Brumuşilă şi costumele Adrianei Popa. […] Costumele, cu migală lucrate, au multe accesorii semnificative, de exemplu, mitenele lui Nikita, pantalonii lui Vasili, etc. Şi pentru imaginea scenografică remarcată de public prin plastica sa desăvârşită, nota zece pare prea mică.
Măscăriciul este un eveniment teatral de suflet pentru orice spectator, chiar şi pentru acela care calcă rar prin teatre. Nu îl va putea uita multă vreme, îl va amuza copios, dar şi impresiona, privind altfel actorii şi viaţa lor. […] Măscăriciul rămâne o bijuterie de preţ a actualei stagiuni, ce în mod sigur, în timp, va depăşi suta de reprezentaţii.
Distribuția: Horațiu Malaele, Meda Victor, Nicolae Urs.
Regia: Horațiu Malaele.
6 martie ora 19.00 – Piesa “MĂ TOT DUC”
Mă tot duc… este un experiment încântător de teatru original. Într-un spaţiu scenic simplu, lipsit de orice obiect, îmbrăcat în negru, vom întâlni un cuplu caer încearcă să-şi rezolve neînţelegerile intimităţilor, abordând masca unor clovni ce sunt într-un amuzant dar şi dramatic emoţionant conflict. Cu fineţe şi poezie este astfel tratat un conflict al existenţei unui cuplu în pragul destrămării. Comedia explozivă a unor situaţii stârneşte râsul, ce încremeneşte când cei doi renunţă pentru câteva secunde la nasul cel roşu al clovnului ce le maschează suferinţa. Greu de găsit sunt cuvintele de preţuire care să poată defini superbele evoluţii ale Oanei Pellea şi Mihai Gruia Sandu.
Distribuția: Oana Pellea, Mihai Gruia Sandu.
Adaptare liberă după William Shakespeare, Marc Dore.
7 martie, ora 19.00 –Piesa “NOVECENTO”
Novecento este un basm pentru oameni mari. In locul unui protagonist neinfricat, apare un pianist cum nu s-a mai auzit, dar care nu a pus niciodata piciorul pe uscat, preferand sa mangaie urechile pasagerilor imbarcati pe un transatlantic asemanat cu Titanicul. Nu trece prin multe peripetii fabuloase, dar se va infrupta din povestile de viata ale calatorilor de la clasa a treia, purtati pana in America de inchipuirile spectaculoase despre acel tinut mitic al fagaduintei.
Distribuția: Claudiu Bleonț, George Albert Costea.
Regia: Claudiu Bleonț.
8 martie, ora 19.00 – Piesa “MISS DAISY ȘI ȘOFERUL EI”
Ajunsă la vârsta senectuţii, o văduvă din Atlanta nu-şi mai poate conduce maşina, aşa că fiul ei îi angajează un şofer. În Sudul Statelor Unite al anilor ’50, relaţia dintre bătrâna alba şi şoferul de culoare nu poate fi decât anevoioasă. Treptat, între cei doi, se naşte un sentiment de simpatie care îi ajută să depăşească barierele şi prejudecăţile rasiale.La început ea refuză să îl lase să o ducă undeva, dar încet-încet,Hoke îi câştigă încrederea cu graţia şi bunele maniere native.
Distribuția: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Dragoman.
Regia: Claudiu Goga.