Veste bună pentru administraţiile locale din Argeş – Observator de Arges

Veste bună pentru administraţiile locale din Argeş

Veste bună pentru administraţiile locale din Argeş

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Asociaţiei Municipiilor din România au convenit, marţi, o serie de măsuri pentru menţinerea bugetelor locale din 2018 cel puţin la nivelul veniturilor din acest an, astfel încât modificările Codului fiscal să nu afecteze fondurile de funcţionare şi de dezvoltare ale municipiilor, se arată într-un comunicat al Executivului.

În cadrul consultărilor care au avut loc marţi, la Palatul Victoria, Guvernul a propus primarilor creşterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este în prezent, la 43%, în contextul în care Executivul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Potrivit sursei citate, totodată, vor fi acordate compensaţii de la bugetul de stat, în situaţiile în care şi după această majorare a cotei bugetele autorităţilor locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menţinerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puţin la nivelul anului 2017.

Şeful Executivului a stabilit un mecanism de consultare permanentă cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, atât în ceea ce priveşte aspectele legate de finanţarea şi echilibrarea bugetelor locale, cât şi a celorlalte aspecte puse în discuţie de primari: modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice şi în ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, afirmă sursa citată.

Prim-ministrul a anunţat că, în perioada imediat următoare, Guvernul va discuta un act normativ privind parteneriatul public privat, care să ofere soluţii de finanţare autorităţilor locale.

Tudose a menţionat că Executivul lucrează şi la un proiect de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, care are în vedere scurtarea termenelor de avizare.