Transfăgărășanul, închiriat cu sume DERIZORII – Observator de Arges

Transfăgărășanul, închiriat cu sume DERIZORII

Transfăgărășanul, închiriat cu sume DERIZORII

Transfăgărășanul este un drum de poveste. Regizori de film, de spoturi publicitare și de videoclipuri se înghesuie să filmeze aici. Și e normal să fie așa! Peisajul mirific te duce cu gândul că ai ajuns într-un colț de Rai. Cu toate astea, statul nu știe să-l aprecieze și-l închiriază pe nimic, cu 100 de lei pe oră. A fost inaugurat acum 38 de ani și este supranumit „Bulevardul Carpaților”. Traversează Carpații Meridionali și leagă Curtea de Argeș de Sibiu.

Transfăgărășanul a fost desemnat cel mai spectaculos, dar și cel mai bun drum din lume de mai multe publicații străine cu profil auto, dar și de realizatorii emisiunii Top Gear. Astfel că i s-a dus vestea pe tot mapamondul. Actori renumiți și regizori americani au venit pe rând să tragă cadre aici. Nicholas Cage a făcut cascadorii, în 2010, în curbele de pe Transfăgărăşan pentru filmul în Ghost Rider 2. Patru ani mai târziu Jean Claude Van Damme a venit la Bâlea Lac ca să filmeze o reclamă la o marcă cunoscută de bere. A revenit anul trecut în zonă cu aceeași intenție.Iar astfel de evenimente au loc tot timpul pe drumul care a făcut România celebră.

Ultimul de acest gen s-a petrecut pe 29 septembrie 2017, când Titi Aur a filmat un spot publicitar. Sectorul de drum dintre Bâlea Lac și Bâlea Cascadă, a fost închis pe o porțiune de 9 km, pentru 10 minute la interval de 30 de minute, între orele 8.00-19.30.

Evident că turiștii au avut de suferit, dar ar fi fost bine dacă s-ar fi strâns ceva bani la bugetul de stat. Din păcate, Ministerul Transporturilor nu știe să profite și închiriază Transfăgărășanul pe sume derizorii.

Click! a aflat că de la începutul anului și până în prezent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încasat 10.427,84 lei. Alte drumuri interesante pentru filmări au fost A2 și A3, dar care au adus la fel de puțini bani. Împreună au strâns, în același interval de timp, 13.365 de lei.

Spre exemplu, în 2014, producătorii filmului ”The Dying of the Light”, în care joacă Nicholas Cage, au închiriat o porțiune din A3 București-Ploiești pentru mai bine de zece ore cu 610 euro. ”Tarifele pentru ocuparea zonei drumului sunt stabilitate prin Ordinul 409/2013”, ne-au precizat reprezentanții CNAIR.