Totul despre formularul MOMENTULUI! În ce situație ești OBLIGAT să depui Declarația 600 – Observator de Arges

Totul despre formularul MOMENTULUI! În ce situație ești OBLIGAT să depui Declarația 600

Totul despre formularul MOMENTULUI! În ce situație ești OBLIGAT să depui Declarația 600

Declarația 600 există de multă vreme, însă, începând cu acest an, ea trebuie depusă de toate persoanele fizie care au venit extra-salarial, legal. Persoanele vizate de acest document sunt acelea care realizează venituri care nu sunt de natură salarială, spre exemplu: drepturi de autor, chirii, dividende, venituri din agricultură şi multe altele care nu sunt considerate venituri salariale în sensul legii.

Această declaraţie trebuie depusă, până la 31 ianuarie 2018, de toate persoanele care au avut venituri de natura celor de mai sus în 2017 şi doar dacă au depăşit valoarea netă de 1.900 de lei pe lună. Atenţie! Veniturile nete (banii în mână, după impozite şi deduceri) din alte surse decât salariile trebuie cumulate pentru a vedea dacă depăşiţi pragul de 1.900 de lei net lunar de la care eşti obligat să depui Declaraţia 600. De exemplu, dacă ai trei surse de venituri care nu sunt salarii, trebuie să le aduni şi să scoţi suma finală anuală, pe care apoi s-o împarţi pe fiecare lună. Dacă valoarea ei cumulată depăşeşte 1.900 de lei lunar, trebuie să depui Declaraţia 600, scrie economica.net.

În cazul în care venitul cumulat nu depășește suma de 1.900 de lei lunar net, persoanele care îl realizează NU SUNT OBLIGATE să completeze Declarația 600, conform legii.

De asemenea, salariile şi alte venituri de natură salarială (prime, bonusuri, tichete de masă, de vacanţă sau alte stimulente) nu intră sub incidenţa acestui formular.

Ea poate fi depusă online, de către oricine are activat “Spaţiul Privat Virtual” (SPV), aplicaţie care poate fi activată la ANAF de orice persoană fizică. Poate fi trimisă şi prin poştă. Data depunerii fiind considerată data poştei. Poate fi depusă şi direct la ghişeul Administraţiei Financiare – ANAF de care aparţii.