Taxe majorate pentru piteșteni, cadoul Primăriei Pitești de Crăciun – Observator de Arges

Taxe majorate pentru piteșteni, cadoul Primăriei Pitești de Crăciun

Taxe majorate pentru piteșteni, cadoul Primăriei Pitești de Crăciun

Bogdan Ivan, liderul Pro România Argeș, cere Primăriei Pitești nu doar să revină la taxele pe care piteștenii le plăteau în 2017, ci chiar să le scadă. Este reacția pe care Ivan o are după ce ieri, Consiliul Local Pitești a votat, la inițiativa primarului Cornel Ionică, majorarea taxelor și a impozitelor locale pentru anul 2018. Acesta este cadoul de Crăciun pe care municipalitatea îl oferă piteștenilor.

Bogdan Ivan critică decizia Primăriei Pitești de a majora taxele și impozitele locale și cere municipalității să rămână la costurile din 2017. ”Motivul pentru care se măresc taxele în Pitești este halucinant: nu s-au mărit de 11 ani! Dar veniturile s-au mărit? Nivelul de trai al românilor, al piteștenilor a crescut? Din contră! Cerem Primăriei Pitești nu doar să revină la nivelul taxelor din 2017, ci chiar să scadă taxele, în special pentru cei care folosesc energie regenerabilă, pentru investitori, pentru cei care creează locuri de muncă.”, declară Bogdan Ivan în numele echipei Pro România Argeș. Ivan adaugă că ”în timp ce Ploieștiul, de exemplu, a dezvoltat 7 parcuri industriale prin crearea de facilități, inclusiv taxe scăzute, Piteștiul nu a reușit să dezvolte niciunul.”

Liderul Pro România Argeș, Bogdan Ivan, arată concret ce înseamnă această majorare de impozite și ce impact va avea asupra veniturilor piteștenilor.

”Ce înseamnă majorarea cu 20% a impozitului pentru locuințe, terenuri sau autoturisme atât pentru persoanele fizice, cât și juridice? De exemplu, dacă în medie, pentru un apartament, un piteștean plătea un impozit de 200 de lei, cu această majorare, în 2018, pentru același apartament, același piteștean va plăti 240 de lei. Este vorba, așadar, despre o diferență de 40 de lei. Însă, dacă piteșteanul are și un teren, un autoturism sau două, clar aceste majorări vor avea un impact mai mare asupra veniturilor piteșteanului, în condițiile în care salariile nu cresc.”, afirmă Bogda Ivan, liderul Pro România Argeș.

 

 

”Unde ajung toți acești bani pe  care Primăria îi încasează de la piteșteni? În niciun caz în investiții, din moment ce în municipiu nu au fost realizate, în ultimul an, proiecte considerabile, drept dovadă fiind și excedentul bugetar al Piteștiului pentru 2017.

Pentru ce crește Primăria Pitești aceste taxe și impozite? Pentru a acoperi costul unor concerte de zeci de mii de euro? Numai în ultimele 3 luni, Primăria a cheltuit pentru concerte susținute de Delia sau Carla’s Dreams zeci de mii de euro, urmând să fie organizat un alt concert de Revelion. În total, Primăria cheltuie aproximativ 800.000 de lei. De unde ia Primăria acești bani? Din taxele plătite de piteșteni. În medie, 20.000 de familii vor plăti, cu  majorarea  taxelor de 40 de lei, concertele de nici 4 ore ale Primăriei. Pentru astfel de activități sunt afectați piteștenii?”, adaugă Bogdan Ivan.

Pe de altă parte, se observă cum, și din cauza acțiunilor haotice ale Guvernului PSD – ALDE, este nevoie ca primăriile să majoreze taxele și impozitele, iar astfel cetățenii au de suferit.

Exemple în acest sens sunt: ”neajustarea procentelor care revin unităților administrativ teritoriale, care provin din noul cuantum al impozitului pe profit plus confiscarea sumelor de rezervă ale primăriilor. Acestea sunt deciziile coaliției de guvernare PSD – ALDE la nivel național care au dus la hotărârea de mărire a taxelor locale. În timp ce Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu dau cu o mână, Primăria Pitești ia cu două mâini pentru că trebuie să mărească impozitele.”, afirmă Bogdan Ivan, liderul Pro România Argeș.

Pro România Argeș respinge total această decizie luată de conducerea municipalității și cere Primăriei Pitești să revină la cuantumul taxelor din 2017, iar, așa cum arătat, acolo unde este cazul, să micșoreze taxele și impozitele în folosul cetățenilor.