Se revine la votul în două tururi pentru primar? – Observator de Arges

Se revine la votul în două tururi pentru primar?

Se revine la votul în două tururi pentru primar?

Comisia de administrație din Senat a dat aviz pozitiv proiectului susținut de PNL n în favoarea inițiativei a votat și reprezentantul ALDE Comisia de administrație din Senat a respins, ieri, prin vot, raportul de respingere a inițiativei PNL privind revenirea la alegerea în două tururi a primarilor, după ce reprezentantul ALDE a votat alături de liberali, anunța Agerpres. Votul a fost de cinci la patru, iar Mihai Ruse (ALDE) a votat alături de PNL și USR. Inițiativa va merge și la Comisia juridică, iar apoi din nou în plenul Senatului.

 Plenul Senatului a prelungit cu 15 zile, luni, la solicitarea PNL, termenul de dezbatere pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, inițiativa fiind retrimisă la comisiile de resort cu termen pentru raport de două săptămâni.

Solicitarea de prelungire a termenului de dezbatere a legii privind alegerea primarilor în două tururi a fost formulată de senatorii liberali în condițiile în care ieri se împlinea termenul de adoptare tacită.

Alegeri ca“pe vremuri”

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea legislației electorale a fost înregistrată în martie la Senat în calitate de prima cameră sesizată.

Proiectul prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin. Un al doilea tur de scrutin se organizează și în caz de balotaj între mai mulți candidați la funcția de primar. La al doilea tur de scrutin, participă numai candidații clasați pe primele două locuri, respectiv candidații aflați în situația de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc în două săptămâni de la primul tur de scrutin. În al doilea tur, este declarat câștigător candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.