„Prima Casă” dispare! Când se va întâmpla și ce variante ne oferă băncile – Observator de Arges

„Prima Casă” dispare! Când se va întâmpla și ce variante ne oferă băncile

„Prima Casă” dispare! Când se va întâmpla și ce variante ne oferă băncile

Programul “Prima casă”  a fost un succes și s-a făcut mult lobby pentru a nu se pune stop acestuia. Acum, însă pare că se va sfârși. Cel puțin pentru anul acesta, fondurile au fost epuizate, iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM susţine că nu vor mai fi suplimentate, la fel cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Potrivit Mediafax, băncile ne sar în ajutor cu noi variante de credite asemănătoare programului ”Prima casă”.

“Creditul BCR “Casa Mea “se apropie de “Prima Casă”. Acesta vine cu o dobândă fixă în primii cinci până la zece ani, în funcţie de opţiunea clientului, păstrându-se astfel un control asupra bugetului, indiferent de modul în care fluctuează ROBOR. Dobânda este de 4,1% / an în primii cinci ani, iar ulterior aceasta devine variabilă – ROBOR la 6 luni+2,6%. Condiţia este ca salariul să se încaseze într-un cont deschis la BCR şi să se încheie o asigurare de viaţă la bancă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Dana Demetrian, vicepreşedinte retail şi private banking, BCR. Perioada de creditare este de maximum 30 de ani, iar avansul minim este de 15%. Nu se percepe comision de analiză, comision de administrare şi nu există risc valutar deoarece creditul se acordă în lei.

O altă variantă la creditul cu garanţie de stat este “Prima nostră casă”, de la CEC Bank“Clienţii pot opta pentru creditele ipotecare din ofertă băncii, cu un avans de minimum 15% şi o perioadă maximă de creditare de 35 de ani. Dobândă este una avantajoasă, fiind compusă din ROBOR 6M + 2,40 p.p. (în cazul în care creditul se achiziţionează la pachet cu credit prin card), respectiv ROBOR 6M + 2,50 p.p. (fără achiziţionarea împreună cu credit prin card). În situaţia unui avans mai mare sau egal cu 30%, nivelul dobânzii practicate este ROBOR 6M + 2,15 p.p. în cazul în care creditul este achiziţionat la pachet cu un credit prin card, respectiv ROBOR 6M + 2,25% p.a. fără achiziţionarea la pachet cu credit prin card”, au răspuns reprezentanţii CEC Bank, la solicitarea MEDIAFAX.