Oficial: se scumpeşte curentul electric – Observator de Arges

Oficial: se scumpeşte curentul electric

Oficial: se scumpeşte curentul electric

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenționează să aprobe majorarea cu peste 28% a tarifului pentru serviciul de sistem prestat de Transelectrica de la 1 ianuarie 2018, de la 9,39 la 12,06 lei/MWh, la cererea operatorului sistemului energetic național, și estimează că majorarea acestui tarif va avea ca impact creșterea cu circa 0,6% a prețului final achitat de consumatorii casnici de electricitate.

Motivul este creșterea costurilor de achiziție ale Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic, în momentele în care producția de energie nu face față consumului. În acele momente, intră în funcțiune capacități de producție suplimentare, care în condiții normale nu produc, iar operatorul de sistem cumpără energie de la acestea prin licitații. Pentru iarna aceasta, Guvernul a suplimentat, față de cea trecută, cantitatea de energie planificată pe care operatorul trebuie s-o cumpere pentru a asigura siguranța în funcționare a sistemului energetic.
Costurile cu această energie suplimentară sunt recuperate de Transelectrica prin intermediul tarifului pentru serviciul de sistem practicat de companie.