Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Dăncilă, audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament – Observator de Arges

Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Dăncilă, audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament

Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Dăncilă, audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. Oprea a fost validat cu 32 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

  Ana Birchall, propusă viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 16 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi o abţinere.

Anton Anton, propus la Ministerul Energiei, a primit aviz favorabil. Au fost înregistrate 44 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 18 voturi ”pentru” şi 10 voturi ”împotrivă”.

Teodor Meleșcanu este audiat la această oră în comisia de specialitate din Parlament pentru portofoliul Afacerilor Externe.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Fonduri Europene, Rovana Plumb, a primit aviz favorabil. Membrii celor două comisii au avizat cu 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

Dănuț Andrușcă a fost validat în Comisia Economică, cu 42 de voturi pentru şi 18 împotrivă. A început audierea lui Anton Anton, propus la Ministerul Energiei.

Primii care au intrat la audieri, la ora 08:00, sunt Dănuț Andrușcă, ministrul propus pentru Economie și Rovana Plumb, cea care ar urma să revină în Guvern la portofoliul Fondurilor Europene.Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Viorica Dăncilă sunt audiați, luni, în comisiile parlamentare de specialitate, iar plenul se va întruni, în sesiune extraordinară, pentru votul de învestitură a noului Guvern. În cursul dimineţii, începând cu ora 8,00 şi până la ora 14,00, au loc audierile în comisiile parlamentare ale miniştrilor propuşi, iar plenul reunit se va întruni de la ora 15,00, conform programului stabilit de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În şedinţa Parlamentului, prim-ministrul desemnat Viorica Dăncilă urmează să prezinte programul de guvernare şi lista membrilor Guvernului. În continuare vor avea loc dezbateri şi apoi se va vota.Votul va fi secret cu bile. Acordarea încrederii Guvernului se hotărăşte cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit regulamentului, fiind necesare 233 de voturi favorabile.Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern, iar miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă „le vor face viaţa grea” la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, cu întrebări pe subiecte extrase din promisiunile electorale. USR a anunţat, de asemenea, că parlamentarii săi vor vota împotriva învestirii Guvernului Dăncilă, susţinând că acesta este compus din oameni slab pregătiţi şi cu probleme de integritateŞi liderii PMP au criticat programul de guvernare şi lista miniştrilor propuşi.

Parlamentarii UDMR se reuni luni, înaintea şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură a noului Guvern, pentru a stabili cum vor vota. Marţea trecută, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după o întâlnire cu liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, că Uniunea va aştepta programul de guvernare şi lista Cabinetului pentru a decide în acest sens. Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a precizat, după întâlnirea de marţi cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat Viorica Dăncilă, că la învestirea noului Guvern votul acestor deputaţi nu va fi compact. Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat vineri lista cu candidaţii propuşi pentru noul Guvern. Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri – Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD).
Nominalizările pentru portofoliile Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

– Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
– Graţiela Leocardia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul Mediului
– Viorel Ştefan – viceprim-ministru fără portofoliu
– Ana Birchall – viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
– Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne
– Teodor Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe
– Mihai Fifor – ministrul Apărării Naţionale
– Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Finanţelor Publice
– Tudorel Toader – ministrul Justiţiei
– Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
– Valentin Popa – ministrul Educaţiei Naţionale
– Lia – Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
– Dănuţ Andruşca – ministrul Economiei
– Anton Anton – ministrul Energiei
– Lucian Şova – ministrul Transporturilor
– Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
– Ştefan Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
– Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii
– George Ivaşcu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
– Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor
– Nicolae Burnete – ministrul Cercetării şi Inovării
– Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
– Ioana Bran – ministrul Tineretului şi Sportului
– Bogdan Gheorghe Trif – ministrul Turismului
– Natalia Intotero – ministrul pentru Românii de pretutindeni
– Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
– Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene.