Economistul argeşean Dragoş Pătroi, mesaj pentru noul Guvern – Observator de Arges

Economistul argeşean Dragoş Pătroi, mesaj pentru noul Guvern

Economistul argeşean Dragoş Pătroi, mesaj pentru noul Guvern

Fostul specialist al DNA Piteşti şi fost director al Finanţelor Publice Argeş Dragoş Pătroi a publicat în revista cu profil economic Capital o serie de recomandări pentru noul Guvern.

Iată care sunt cele mai importante:

  1. Principala provocare a anului 2018 va fi încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3%. Spun asta deoarece – parcurgând Legea bugetului pe anul 2018 – cred că nivelul veniturilor previzionate, în sumă de 141 mld. lei, este unul destul de optimist. Să nu uităm că anul 2018 a debutat deja cu aşa-zisa reforma fiscală, ale cărei efecte rămâne sa vedem cât de favorabil sau apreciativ vor fi percepute la nivelul mediului de afaceri; personal, nu sunt foarte optimist în acest sens…
  2. Este esenţială nevoia de predictibilitate şi de promovare a unui sistem fiscal perceput de contribuabili ca fiind unul facil, prietenos, în măsură să-i încurajeze să investească, să se dezvolte, să creeze emulaţie şi să stimuleze potenţialul şi dorinţa de a face business .
  3. Utilitatea şi raţionalitatea cheltuielilor publice ce urmează a fi angajate este esenţială, deoarece contribuabilii trebuie să aibă percepţia utilizării eficiente şi corecte a sumelor de bani pe care le achită în contul obligaţiilor lor fiscale.