Din această lună, primele firme cu TVA defalcată – Observator de Arges

Din această lună, primele firme cu TVA defalcată

Din această lună, primele firme cu TVA defalcată

Primele companii sunt obligate să intre în sistemul de plată defalcată a TVA de la începutul lunii februarie, când sunt introduse în acest mecanism firmele intrate în insolvență în luna ianuarie.

Această primă serie, din februarie, va fi urmată în martie de un val mai mare, în rândul cărora se află companiile aflate în insolvență la finele lunii decembrie și cele cu datorii la TVA tot în ultima lună a anului trecut. Începând cu 1 ianuarie 2018, plata defalcată a TVA este aplicată numai asupra unor categorii de agenți economici specificate, notează Ministerul Finanțelor într-un document în care trece în revistă cazurile în care firmele vor fi introduse obligatoriu în mecanismul split TVA.

Ordonanța Guvemului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost aprobată de Parlament printr-o lege care a adus mai multe modificări. Sistemul de plată defalcată a TVA este aplicat de la 1 octombrie, însă doar opțional, iar numărul firmelor care au ales voluntar să aplice a fost destul de redus, de ordinul câtorva sute.