Criza forţei de muncă: străini în Argeş – Observator de Arges

Criza forţei de muncă: străini în Argeş

Criza forţei de muncă: străini în Argeş

Mai mulţi muncitori albanezi au fost aduşi să lucreze la proiectul staţiunii de schi de la Moliviş la un moment dat; sunt destui argeşeni care au femei din străinătate pe post de bone sau de îngrijitoare; la service-urile auto vor apărea muncitori chinezi; motivul – criza forţei de muncă (ai noştri fie au plecat peste hotare, fie refuză slujbele din cauza salariilor oferite).

Conform datelor oficiale, peste 5.700 de străini din afara Uniunii Europene lucrează legal în ţara noastră. Majoritatea lucrătorilor străini permanenţi au între 18 şi 34 de ani. China, Turcia, Filipine şi Vietnam sunt ţările din care au fost aduşi la muncă în ţara noastră cei mai mulţi lucrători din spaţiul extracomunitar. Numărul autorizaţiilor de muncă, emise străinilor din afara UE, ca să poată munci în ţara noastră creşte continuu din anul 2013 încoace.

Mai multe companii de construcţii din România vor aduce în următoarele două săptămâni angajaţi din Vietnam, din cauza lipsei acute a forţei de muncă locale, a spus argeşeanul Cristian Erbaşu, preşedintele asociaţiei constructorilor din România.