Concert umanitar la Filarmonica Piteşti – Observator de Arges

Concert umanitar la Filarmonica Piteşti

Concert umanitar la Filarmonica Piteşti

Filarmonica Piteşti organizează joi, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, al doilea concert simfonic din seria „Mozartiana”, susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijorul Cristian Oroşanu şi solistul Ioan-Dragoş Dimitriu (pian). În program, lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura la Nunta lui Figaro, Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20 în Re minor şi Simfonia nr. 39 în Mi bemol major.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, specializarea corn, Cristian Oroşanu a fost cinci ani membru al Orchestrei Naţionale Radio. În urma câştigării unei burse la Stuttgart, la Academia Internaţională „Bach”, a studiat o nouă specializare, dirijatul. Ca dirijor, a susţinut concerte cu orchestrele şi filarmonicile din ţară, dar şi din Paris, Bordeaux, Berlin sau Porto. A activat şi ca dirijor al operelor din Cluj-Napoca şi Bucureşti, în repertoriul său fiind incluse peste 30 de titluri ale creaţiilor de gen. În prezent este dirijor al Filarmonicii Braşov, având o susţinută activitate concertistică, ce include promovarea şi colaborarea cu artişti de renume, dar şi cu tineri interpreţi. A mai condus orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti în stagiunile trecute.

Îndrumat de pianista Corina Ibănescu, Ioan-Dragoş Dimitriu a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, obţinând ulterior peste 30 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. De menţionat sunt premiile I la concursurile de muzică din Portugalia şi Italia. La 16 ani a debutat cu orchestra filarmonicii din Ploieşti, când a interpretat Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Rahmaninov. În urma succesului repurtat, a primit invitaţii de la filarmonicile din Sibiu, Botoşani, Craiova, Orchestra Radio Bucureşti şi a concertat alături de dirijori precum Ilarion-Ionescu Galaţi, Horia Andreescu, Constantin Brâncuşi, Tiberiu Soare ş.a. Din 2010 este student al Universităţii de Muzică şi Arte Dramatice din Viena, obţinând în fiecare an burse de studiu şi câştigând mai multe premii. În 2011 debutează pe scena internaţională la Filarmonica din Berlin, unde a interpretat Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră de Beethoven. În ultimii ani a cântat pe numeroase scene ale Europei, în Anglia, Franţa, Elveţia, Italia, Portugalia, Spania etc. Şi în Japonia, susţinând de multe ori şi concerte cu scop caritabil. Ioan-Dragoş Dimitriu este organizatorul concursului internaţional de pian Transylvanian International Piano Competition de la Braşov şi întemeietorul asociaţiei şi proiectului cultural „Ton der Jugend” din Viena, proiect care se ocupă cu promovarea artiştilor tineri excepţionali.

Concertul are scop umanitar pentru salvarea vieţii asistentei medicale Florina Daniela Sîrbu, diagnosticată cu tumoră malignă, având disecţie radicală a gâtului pe partea stângă. A suferit şase intervenţii chirurgicale, două în România şi patru la Spitalul de Stat AKH Viena. Cei care vor să o ajute pot dona bani în contul RO10RNCB0022006404070002, deschis la Banca Comercială Română pe numele Sârbu Florina Daniela.