Cinci bănci, amendate de BNR – Observator de Arges

Cinci bănci, amendate de BNR

Cinci bănci, amendate de BNR

Din august până în decembrie, încă trei bănci au fost amendate de către BNR. Credit Europe se pare că va deveni campioană la practici neloiale faţă de clienţi sau parteneri, ea fiind instituţia de credit cu cele mai multe încălcări ale regulamentelor bancare şi care, alături de Bancpost, a plătit cele mai mari amenzi din sistem în acest an.

Celelalte bănci care au primit avertisment scris de la BNR sunt Garanti Bank şi Procredit.

Toate aceste bănci operează şi în judeţul Argeş.

Garanti Bank a primit avertisment scris din partea prim viceguvernatorului BNR pentru „nerespectarea prevederilor din Ordinul Prim-viceguvernatorului Băncii Naţionale a României nr.33/14.06.2016 privind dispunerea unor măsuri, prin nerealizarea Planului de măsuri, respectiv neimplementarea unui model de clasificare în funcție de tipul de produs/clientelă, ca parte a procesului de selecție, evaluare, monitorizare a riscului de credit.”. Se pare că formula de creditare a Garanti Bank trebuie să sufere unele modificări.

ProCredit Bank a primit avertisment scris pentru încălcări ale art.101 din O.U.G. nr.99/2006 din Regulamentul BNR nr.6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, având în vedere efectuarea de către ProCredit Bank S.A. România de servicii pentru ProCredit Bank A.G. Germania, fără a fi autorizată să desfășoare astfel de operațiuni, conform obiectului de activitate aprobat de BNR.

Cele mai mari şi mai multe nereguli au fost descoperite la Credit Europe Bank, care a fost amendată cu 20.000 de lei pentru lipsa unei politici privind selectarea, monitorizarea şi planificarea succedării membrilor Consiliului de administrație, aspect care nu asigură respectarea prevederilor art.15 alin.4 din Regulamentul Băncii Naționale a României nr.5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare.