CEC Bank, amendată de ANPC-ul lui Pandelică – Observator de Arges

CEC Bank, amendată de ANPC-ul lui Pandelică

CEC Bank, amendată de ANPC-ul lui Pandelică

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, condusă de către piteşteanul Bogdan Pandelică, a amendat CEC Bank pentru că a perceput clienților un comision de retragere numerar pentru cardurile de credit, lucru ce ar încălca legislația în domeniul creditelor. Banca de stat ar trebui să restituie clienților până la 5 milioane de lei. Cele mai multe bănci percep comisioane pentru astfel de tranzacții, unele de câteva procente bune din sumele retrase, taxele fiind mult mai mari decât în cazul cardurilor de debit.

Recent, ANPC a amendat 15 bănci cu un total de 570.000 de lei pentru publicitate incorectă sau înșelătoare. Între cazurile sancționate de ANPC se desprinde cel al unei amenzi de 55.000 de lei aplicată unei bănci – CEC Bank, din informațiile Profit.ro – pentru că a încasat de la clienți un comision de retragere numerar de pe cardul de credit de la bancomat sau EPOS la ghișeele băncii de 1%, minim 2 lei.

Cele mai multe bănci percep comisioane ridicate pentru retragerile de bani pe cardul de credit, chiar și de 3%, minimum 10 lei (la BCR), lucru ce penalizează suplimentar cash-ul, pe lângă faptul că dobânzile creditului încep să curgă de la momentul tranzacției de retragere, fără perioadă de grație sau alte facilități.

ANPC a mai reținut, în cazul aceleași bănci, și că a perceput un comision de evaluare imobiliare de 350 de lei pentru evaluările făcute de evaluatorii interni ai CEC Bank, deși legea permite perceperea unor astfel de sume numai în cazul în care sunt prestate de către terți, abatere pentru care a dat o amendă de 20.000 de lei. Autoritatea a mai sancționat cu o altă amendă, tot de 20.000 de lei, și faptul că CEC a promovat un serviciu oferit în parteneriat cu Transfer Rapid sub sloganul „cel mai bun serviciu de transfer de bani din străinătate”, lucru pe care n-a putut să-l dovedească, afirmația fiind de natură să inducă în eroare consumatorul mediu, consideră ANPC.