Atenție șoferi! Pregătiţi anvelopele de iarnă. Amenzi de până la 2.900 de lei – Observator de Arges

Atenție șoferi! Pregătiţi anvelopele de iarnă. Amenzi de până la 2.900 de lei

Atenție șoferi! Pregătiţi anvelopele de iarnă. Amenzi de până la 2.900 de lei

Potrivit ANM, în intervalul 7 octombrie, ora 9:00 — 8 octombrie, ora 15:00, va fi în vigoare atenționarea Cod Portocaliu de vremea rea ia la munte va ninge.

În  Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la peste 1.600 de metri altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă şi, mai ales pe creste, va fi viscol.

Totodată, în perioada 7 octombrie, ora 3:00 — 8 octombrie, ora 21:00, în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei, va fi Cod galben de ploi. Pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40 — 50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50 — 60 km/h. În zonele montane precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăşi 70 km/h, mai ales pe creste.

Șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 lei

Codul Rutier îi obligă pe şoferi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se menţionează că este interzisă „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”.

În caz contrar şoferii pot fi sancţionaţi cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 2.900 lei (un punct de amendă = 145 lei). Amenda minimă, în acest caz, va fi de 1305 lei. De asemenea, certificatul de înmatriculare va fi reţinut până când şoferul nu va face dovada montării cauciucurilor de iarnă.

În cazul în care circulaţi fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, riscaţi să rămâneţi fără certificatul de inmatriculare, dar şi să plătiţi o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă).