Asigurarea obligatorie a locuinţelor, un fiasco în Argeş! – Observator de Arges

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, un fiasco în Argeş!

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, un fiasco în Argeş!

Conform legii, locuinţele trebuie să fie asigurate împotriva dezastrelor (inundaţii, cutremur, alunecări de terenuri). Din păcate, obligatoriu nu înseamnă neapărat şi că toate locuinţele sunt asigurate. Ultimele date ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor arată că în judeţul Argeş nu sunt încheiate poliţe decât pentru 15% dintre locuinţe, deşi primele de plată sunt mici (10 sau 20 euro pe an, în funcţie de tipul construcţiei!).

Astfel, în Argeş sunt asigurate împotriva dezastrelor 42.184 de locuinţe, adică 15,15% din totalul clădirilor existente. Pe primul loc este Bucureştiul (38,29%), pe locul doi Ilfov (34,14%) şi pe trei găsim Timişul (29,36%). Ultimele judeţe din ţară din punct de vedere al poliţelor obligatorii de asigurare sunt Mehedinţi (8,35%) şi Gorj (8,65%). Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este simplu: deşi legea prevede că primarii pot da amenzi de până la 500 lei celor care nu îşi asigură casele, edilii nu o fac pentru că, spun ei, nu au date de la PAID. Pe de altă parte, este clar că edilii nu vor să îşi piardă votanţii.

Problema este că multe clădiri ar avea nevoie de consolidare pentru cutremur, dar nici măcar expertize nu se fac deoarece nu sunt bani; în plus, sunt sute de locuinţe ridicate în zone inundabile; cât despre alunecările de teren, acestea sunt impredictibile şi pot lovi oriunde. Aşadar, obligatoriu este… opţional, iar de plătit plătim toţi când se ivesc nenoriciri…