Argeşenii vor pierde bani mulţi la salariu! – Observator de Arges

Argeşenii vor pierde bani mulţi la salariu!

Argeşenii vor pierde bani mulţi la salariu!

După intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2018, angajaţii din Argeş vor avea salarii mai mici, în cazul în care intră în vigoare măsurile aşa cum au fost anunţate şi dacă angajatorul nu va transfera salariatului câştigul său din transferul contribuţiilor. Două sunt modificările semnificative asupra salariaţilor aduse de modifcările Codului Fiscal: scăderea contribuţiilor şi trecerea lor de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit.

După transferul către salariaţi, aceştia vor plăti 25% contribuţia de asigurări sociale şi 10% contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Angajatorul va mai plăti 2,25%, acea contribuţie asigurătorie pentru muncă, ce va acoperi fondul de risc pentru şomaj, accidente de muncă, concediu medical şi cel al creanţelor salariale. În total, taxarea salariului brut scade cu două puncte, de la 39,25% la 37,25%, dar acum 35% revin angajatului, chiar dacă le plăteşte angajatorul. În ceea ce priveşte impozitul pe salariu, acesta scade de la 16% la 10%. Am încercat să vedem care va fi impactul final asupra unui salariu brut de 3.000 lei.

Salariatul pierde la net, iar situaţia poate fi evitată doar dacă angajatorul majorează salariul brut. Dacă angajatul a negociat un net, prin contract, angajatorul este obligat să o facă. Dacă angajatul a negociat un salariul brut, rămâne doar la latiduninea angajatorului dacă va dori să crească brutul pentru a păstra acelaşi net. Astăzi, la un salariu but de 3.000 lei, salariul net este de 2.104 lei.

Dacă în anul 2018 asigurările sociale vor fi de 35%, iar impozitul pe salarii va fi 10%, atunci salariul net va fi de 1.755 lei. Rezultă aşadar o pierdere netă de 349 lei. Deci, pentru a se menţine acelaşi salariu de 2.104 lei, angajatorul trebuie să majoreze salariul brut cu aproximativ 22%, adică să ajungă la 3.660 lei.