Alertă de pestă porcină africană în Argeş – Observator de Arges

Alertă de pestă porcină africană în Argeş

Alertă de pestă porcină africană în Argeş
România este în stare de alertă după ce au fost depistate mai multe focare de pestă porcină africană. În acest context, la iniţiativa Instituţiei Prefectului – Judeţul a avut loc şedinţa Centrului Local de Combatere a
Bolilor la care au participat reprezenţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Direcţiei Silvice Argeş şi gestionarii fondurilor de vânătoare publice şi private din judeţ.
În cadrul întâlnirii a fost numit un grup local de experţi în vânat şi vânătoare care are obligaţia să informeze din timp factorii implicaţi cu privire la legislaţia şi strategia europeană în privinţa acestei boli şi să stabilească o strategie în cazul confirmării virusului într-o populaţie de mistreţi.
În scopul prevenirii pestei porcine africane, DSVSA Argeş a pus în miscare
toate mijloacele tehnice necesare în vederea depistarii precoce a unor eventuale focare. Astfel, au fost instruiţi medicii veterinari oficiali şi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi privind semnele clinice ce pot fi atribuite bolilor specifice suinelor atat la porcii domestici cat si la mistreti.
Ca măsuri de prevenire, li se recomandă crescătorilor de animale să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să respecte regulile de igienă în adăposturi, să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici, să nu administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne.