Adio, Majestate! România îşi ia adio de la Regele Mihai – Observator de Arges

Adio, Majestate! România îşi ia adio de la Regele Mihai

Adio, Majestate! România îşi ia adio de la Regele Mihai

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.15, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară.

De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Cortegiul funerar al Regelui Mihai va fi însoţit, până la Gara Băneasa, de 16 cai de rasă nobilă ai Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei.

 

„Sâmbătă, 16 decembrie 2017, într-un moment istoric pentru România, 16 cai din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate – Nonius şi Calul Românesc de Sport, vor însoţi cortegiul funerar al Regelui Mihai I al României, pe traseul Arcul de Triumf – Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar cu participarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române.

Potrivit sursei citate, prima unitate de gardă a Armatei a fost înfiinţată de Regele Carol I şi era alcătuită din jandarmi călare. În anul 1908, Regele Carol I a semnat Înaltul Decret Regal nr. 985, prin care a luat fiinţă Regimentul de Escortă Regal, alcătuit din Escadronul de Jandarmi Călări Iaşi şi Divizionul de Jandarmi Călări Bucureşti.

„După mai bine de un secol, tradiţia unităţii ecvestre a Jandarmeriei Române este continuată de Detaşamentul de Cavalerie din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. Actualmente, Cavaleria este folosită pentru executarea misiunilor de intervenţie pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi cu prilejul manifestărilor ce implică aglomerări mari de persoane. Jandarmeria Capitalei dispune astăzi de 44 de cai de cavalerie. Rasele menţionate impresionează printr-o statură impunătoare: peste 1,70 m, greabăn reliefat, spinare scurtă, crupă puternică, tendoane solide, copite sănătoase şi rezistente”, se mai arată în comunicatul Jandarmeriei.

La ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş. Presa va avea acces în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

Prezenţa presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

22 de Case Regale, la funeralii

Mai mulţi reprezentanţi ai Familiilor Regale din Europa şi alte ţări au ajuns, vineri, în Bucureşti, pentru funeraliile regelui Mihai.

În Capitală au ajuns  Regina Sofia a Spaniei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Regina Sofia a Spaniei, Alteţa Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, Alteţa Sa Regală Principele de Wales, Excelenţa Sa Şeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein, Alteţa Sa Principesa Anne de Ligne, Cavalerul Charles de Fabribeckers, Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Regală Principesa Irina a Greciei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Karl al Austriei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De asemenea, la funeralii participă Alteţa Sa Regală Marele Duce de Luxemburg, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Katharina a Austriei, Alteţa Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei, Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor, Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Leka II al albanezilor, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Elia a albanezilor, Alteţa Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia, Alteţa Sa Regală Marele Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă de Baden, Alteţa Sa Regală Ducele de Braganza, ASR Principesa Chantal a Franţei, Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue, Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud, Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg al Prusiei, Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Alexandru II al Serbiei, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Ecaterina a Serbiei, Alteţa Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei şi Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei.

Regele Simeon al II-lea al Bulgariei şi Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei au ajuns, joi, la Bucureşti.

La funeraliile regelui Mihai au confirmat participarea Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei şi Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei, potrivit listei participanţilor publicată de Casa Regală a României.