A scăzut numărul accidentelor de muncă – Observator de Arges

A scăzut numărul accidentelor de muncă

A scăzut numărul accidentelor de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş impreună cu Camera de Comerț și Industrie Argeș au organizat în data de 22 ianuarie 2018, ora 11:00, o sesiune de informare și conștientizare a angajatorilor din județul Argeș, ce s-a desfăşurat la sediul Camerei de Comerț și Industrie Argeș.

Domnul Mihail Adrian Oprescu-Inspector Șef al ITM Argeș a prezentat raportul de activitate al ITM Argeș 2017, evoluția accidentelor de muncă și evenimentelor cu grad ridicat de risc în perioada 2016-2017, evoluția fenomenului de muncă nedeclarată și a numărului de controale efectuate și angajatorii/salariații înregistrați în evidențele ITM Argeș.

 

În  2017 au fost cercetate şi avizate 103 dosare de cercetare în care au fost implicaţi 143 de lucrători cu 8 accidente mortale, evoluţia fiind pe un trend descendent. Principalele domenii de activitate în care aceste accidente au fost semnalate sînt fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, construcţii, silvicultură şi exploatarea forestieră, fabricarea autovehicolelor de transport rutier, transporturi terestre, activităţi de sănătate. Cauzele se pot sintetiza astfel: nerespectarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, executarea de manevre necorespunzătoare, minimalizarea sau chiar ignorarea pericolului la care se expun lucrătorii, conducerea mijloacelor de transport pe drumurile publice fără a adapta corespunzător viteza la condiţiile meteo şi starea şoselei, efectuarea de săpături în şanţ fără a se lua toate măsurile pentru consolidarea malurilor şi prevenirea surpării acestora, efectuarea de lucrări la înălţime fără utilizarea echipamentelor individuale de protecţie. Anul trecut, au fost înregistrate patru incidente periculoare, respectiv incendii, produse la anumite societăţi comerciale din Argeş, dar nu au avut consecinţe care să afecteze lucrătorii sau care să producă vătămări de persoane. Cele mai multe persoane accidentate au între 40 şi 50 de ani, respectiv 47 de salariaţi, iar în funcţie de vechime în ocupaţie, cel mai mare număr este la lucrătorii până în 5 ani. 60%, adică 86 de persoane din totalul accidentaţilor sunt lucrători cu vechime pînă la 5 ani. „Scăderea numărului de evenimente este un fapt îmbucurător datorat în special întensificării activităţii inspectorilor de muncă şi creşterea numărului contractelor individuale de muncă active înregistrate la ITM – 205.831 la un număr de 17.264 de angajatori activi la data de 31 decembrie 2017, compartativ cu aceeaşi perioadă din 2016, în care numărul contractelor de muncă active şi ale angajatorilor activi a fost mult mai mic, respectiv 200.966, la 16.449 de angajatori activi“, a spus Mihail Oprescu.